Tag: All I Want For Christmas

Blogster Eva van Tweede Liefde vroeg op twitter of er collega-bloggers waren die voor een speciale tag genomineerd wilden worden. Geen idee om welke tag het ging, maar ik ben altijd in voor iets leuks.

Toen ik hoorde dat de tag ‘All I Want For Christmas’ heet, moest ik even slikken. Ik heb namelijk een haat-liefdeverhouding met kerst. Maar goed, belofte maakt schuld, dus aan de hand van de volgende 7 vragen vertel ik jullie over mijn wensen voor Kerstmis, zowel op persoonlijk als op maatschappelijk vlak. Vooruit met de geit!

1. Wat is je favoriete kerstliedje? En het meest verschrikkelijke?
In de jaren ‘90 werkte ik in een Texaans-Mexicaans restaurant dat slechts over één kerst-cd beschikte, dus van 6 tot en met 26 december stond het album ‘Merry Christmas’ van Mariah Carey op repeat. Je zou denken dat je ‘m na 3 weken kotsbeu bent, maar gek genoeg word ik er elk jaar weer vrolijk van. Nummer 3 op de cd vind ik het mooist: ‘Oh holy night’. Daarnaast blijft ‘Do they know it’s Christmas?‘ van Band aid (1984) één van mijn favorieten. Het meest irritante kerstliedje zou ‘Driving home for Christmas’ van Chris Rea moeten zijn, omdat dat vaak het eerste kerstliedje is dat je hoort op de radio. Aan de andere kant vind ik het ook wel weer iets hebben. Vooral als je bedenkt dat Chris jaar in jaar uit (sinds 1988) naar huis rijdt voor kerst. Je vraagt je toch af waarom hij er telkens tussenuit peert na de feestdagen.  

2. Wanneer zet je je kerstboom op? En in welke kleur zijn de accessoires? (Het liefst zien we foto’s natuurlijk!)
Ik heb niets met Sinterklaas, dus zodra dat gezever voorbij is en ik bij de eerste kersthuizen naar binnen heb staan gluren, haal ik de kerstspullen van stal. Omdat de kerstbomen die ik kocht vaak al na dag 1 uitvielen, heb ik tegenwoordig een nepperd. Sinds vorig jaar ben ik de trotse eigenaar van een roze kerstboompje. Piepklein, maar oh zo knus. Ik kocht het bij de HEMA in de aanbieding voor 5 euro. Naast gekleurde lampjes hangt er een allegaartje van accessoires in. Mini-ballen, mini-slingers, alles mini en alles bontgekleurd. Een kerstboom moet kleurrijk zijn, vind ik. Op het kitsche af. Vaak zet ik er beeldjes van Jezus en Maria naast, zodat mijn wijlen oma, van wie ik ze heb geërfd, ook een beetje kan meegenieten. Na 1 januari komt het kerstgebeuren meestal mijn neus uit en berg ik alles – mét kater – weer op.   

3. Als ik de kerstman was, dan zou ik….
de hele dag met mijn rendieren knuffelen! Ik ben dol op hertjes. Verder zou ik een heel groot kerstdiner organiseren voor iedereen die het zich niet kan veroorloven. Bijvoorbeeld op de Parade in ‘s-Hertogenbosch, met live muziek, vreugdevuren en een schaatsbaan. Schuif maar gezellig aan! 

4. Wat is jouw ultieme kerstgevoel?
Tsja, daar komen we bij het haat-liefdegedeelte. Sinds ik letterlijk van mijn katholieke geloof ben gevallen, heb ik niet zo veel met het traditionele kerstverhaal; Maria, Jozef en kindje Jezus, het zal wel. Naar de kerk ga ik al heel lang niet meer, dus het religieuze aspect kan me sowieso gestolen worden. Ik zie Kerstmis meer als een excuus om quality time door te brengen met mijn familie en vrienden. Zo organiseerden wij tot voor kort het legendarische ‘Fuck Kerst Diner’, een overblijfsel van mijn vrijgezellentijd. Het begon ooit als grap onder vrienden, allen single en daardoor gevrijwaard van wederzijdse ‘verplichtingen’. Mede daarom besloten we een soort kneuzendiner te organiseren bij mij thuis. Het werd één groot bacchanaal met zes gangen diner, live accordeonmuziek, liters wijn (all over the place), indoor vuurwerk en een verstopte gootsteen. Ik heb een week lang puin staan ruimen. Desondanks hebben we het jaar na jaar herhaald. Overigens niet meer in mijn huis. De afgelopen 2 jaar hebben we zelfs een ‘Fuck Kerst Diner XXL’ georganiseerd voor zo’n 30 man. Dolle pret, maar wel een heel geregel. Vandaar dat ik weer terug ga naar de basis met mijn familie en beste vrienden. Of ze nu single zijn of getrouwd, kids hebben of niet; kerst vier je met je dierbaren. Punt. En één kerstavondje voor mezelf vind ik ook fijn. Om uit te buiken. 

5. Wat zijn je persoonlijke wensen (cadeaus en niet-materiële wensen) voor deze kerst?
Eerlijk gezegd heb ik geen materiële wensen voor kerst. Mijn ouders hebben me de afgelopen tijd enorm geholpen, zowel praktisch als financieel, bij het opknappen van mijn huisje. Zonder hen was het me nooit gelukt. Woorden kunnen niet uitdrukken hoe dankbaar en blij ik ben. Mijn niet-materiële wens is dan ook dat zij nog lang en in goede gezondheid mogen leven. Ik zou niet weten wat ik zonder hen zou moeten. Ze zijn mijn steun en toeverlaat. NB! Binnenkort volgt een blog update met foto’s van mijn nieuwe budget home. 

6. Wat zijn je maatschappelijke wensen voor deze kerst?
Als vrijwilliger van Stichting Kledingbank ‘s-Hertogenbosch en omstreken hoop ik op een grotere naamsbekendheid van dit mooie, maar zeer noodzakelijke initiatief. Door de crisis raken steeds meer mensen in de financiële problemen. Net als de Voedselbank komt de kledingbank op voor minima in de stad. Kleding is een basisbehoefte, maar wat als je geen geld hebt om jezelf of je gezin te kleden? Mijn grootste wens is dat de stichting, die niet gesubsidieerd wordt, naast materiële (zoals oude kleding of in de vorm van diensten) ook meer financiële steun krijgt van donateurs. Van dit geld kunnen we bijvoorbeeld nieuw kinderondergoed kopen, iets wat je nu eenmaal niet graag tweedehands draagt. Dus mocht je met jouw bedrijf een goed doel willen steunen, denk dan eens aan de kledingbank. Alle hulp is welkom!

7. Wie nomineer je voor het beantwoorden van deze tag?
Jammer genoeg heeft niemand gehoor gegeven aan mijn oproep op twitter. En ik maar denken dat ik de enige ben die een haat-liefdeverhouding heeft met kerst. Via deze post roep ik als nog bloggers op de tag te delen. Er zijn vast mensen die Kerstmis te gek vinden en een mooie boodschap willen verkondigen. Leef je uit! #alliwantforchristmas