Budget Talk: De Waslijn, kledingruil.

In tijden van economische malaise moet je soms creatief zijn om er leuk uit te zien. Want hoe kom je aan leuke, nieuwe kleding als je budget het niet toelaat? Het fenomeen kledingruil was mij reeds bekend. Een halfjaar geleden deed ik nog verslag van onze eigen megakledingruil. Hoe werkt het? Check je kledingkast op mooie kleding die je niet of nauwelijks draagt, vraag een paar vriendinnen hetzelfde te doen, regel een locatie, zet de rosé koud en ruil jouw niemandalletjes tegen die van een ander. Tegenwoordig worden kledingruilmarkten steeds vaker op grotere schaal georganiseerd. Ellie’s Kledingkast, Krijg de Kleren, Vodden & Ranja; het zijn slechts enkele voorbeelden van landelijke en locale kledingruilevenementen.    

Via de blog van Dorien kwam ik in aanraking met het kledingruilconcept De Waslijn, een initiatief van Le Collectif, een samenwerkingsverband van Anouk Janssen en Janneke Koebrugge. Marketing communicatie professionals die zich laten inspireren door de tijdgeest. De samenwerking is gebaseerd op  ‘de kleine gebundelde kracht’ en naast Anouk en Janneke sluiten afhankelijk van het project specialisten aan.     

Tijd voor een interview met twee bevolgen dames:  

Met wie heb ik het genoegen?
“Met Anouk Janssen en Janneke Koebrugge van Le Collectif.”

Hoe en wanneer is het idee voor de Waslijn ontstaan?
“Het idee is ontstaan in de zomer van 2012 vanuit de tijdgeest waarin meer behoefte ontstaat aan verbinding, bewuster & duurzamer leven en ontmoetingen dichtbij.  De eerste editie organiseerden we begin september in het Noorderpark in Amsterdam Noord. Het was een mooie zonnige dag tussen de bomen in het park met succesvolle ruildeals.”

Hoe werkt de Waslijn?
“De deelnemers brengen 3 tot 7 mooie kledingstukken (schoenen, accessoires zijn ook welkom) mee. Items die ze zelf niet meer of te weinig dragen omdat, ze bijvoorbeeld voor een bruiloft zijn gekocht of de kleur minder goed staat dan in de winkel. Bij de incheckbalie wordt de kleding gecheckt (schoon, in de mode/tijdloos, geen gaatjes) en krijgt de deelnemer een voucher met het aantal ingeleverde stuks. De ingeleverde kleding wordt door de Waslijn crew aan de lijnen opgehangen, deelnemers nemen de kleding die ze mooi vinden van de lijn, passen en checken uit. De kleding die overblijft, gaat naar een goed doel, we werken regelmatig samen met Dress for Success.” 

Waarin verschilt de Waslijn van andere kledingruilmarkten?
“De Waslijn is op een openbare plek, want voor iedereen toegankelijk en een verbinder in de buurt. Het wordt georganiseerd door een enthousiaste vrouw, vaak samen met een horecagelegenheid of ander sociaal/cultureel initiatief. Ze activeert haar eigen netwerk om mee te helpen en deel te nemen. Iedere editie is uniek en door de veelzijdigheid van de deelnemers altijd verrassend.” 

Heb je nog tips voor de lezers?
“We zijn steeds op zoek naar nieuwe edities en locaties. Lijkt het je leuk om zelf een Waslijn te organiseren bij jou in de buurt met behulp van onze aankleding, draaiboek, communicatie meld je dan op facebook.com/deWaslijn en we vertellen je meer. En wij vinden het sowieso leuk als je je aanmeldt op facebook dan houden we je op de hoogte van onze activiteiten en een volgende Waslijn bij jou in de buurt.”

Bedankt Janneke en Anouk!