Veel mensen laten zich inspireren door magazines, TV-programma’s, bloggers en vloggers. Aan de hand van hun voorspellende gaven kopen ze de meest trendy kleding en interieurspullen. Totdat ze een week later bij Action liggen: weg exclusiviteit! Ga maar naar de kringloopwinkel en je vindt een ruim assortiment aan verguisde trends. Grote kans dat jouw uilen en flamingo’s er (binnenkort) ook tussen staan. Juist daarom ben ik dol op vintage, gere- en upcyclede (Onze Taal is er nog mee bezig…) en zelfgemaakte producten. Omdat ze veelal uniek en duurzaam zijn.

Meet Jaqcelien…

Jaqcelien is heerster en meesteres in re- en úpcycling. Ze woont in Griekenland, waar ze samen met haar man een B&B runt en veel spullen hergebruikt of vermaakt tot nieuwe producten. Zo maakte ze van een oude tent een bijzondere placemat voor een 100-jarige dame. Benieuwd naar haar geheime ‘recept’? In deze gastblog geeft ze alles prijs.

Jacqelien van de Kreeke“Ik werk als tekstschrijver en woon in Griekenland waar ik samen met mijn man een B&B run. Villa Lot op het Griekse schiereiland Peloponnese. Ik word gelukkig van een basic lifestyle en houd van textiel. Mijn uitdaging is om geen nieuw gemaakte kleding te kopen. Mijn eigen versleten kleding, huishoudtextiel en gordijnen gebruik ik om kleding, gebruiksvoorwerpen en cadeautjes van te maken. Mijn droom is dat steeds meer mensen zo hun eigen creatieve garderobe samenstellen. In mijn ogen geeft dit een gevarieerd en creatief straatbeeld waarmee ieder zijn eigen persoonlijkheid uitstraalt.

DIY: Placemat

Mijn moeder is uitgenodigd op de verjaardag van een tante, ze wordt honderd jaar! De tante, niet m’n moeder. Als ik haar vraag wat voor cadeautje je dan voor zo’n oude tante koopt antwoordt ze: “Een andere honderdjarige heb ik eens een placemat cadeau gegeven en die vrouw was daar erg enthousiast over. Dus dat koop ik ook maar voor deze tante.”
Die placemat, die heb ik gemaakt. Ik heb onze oude katoenen tent vorig jaar tot lappen stof gescheurd en die heb ik ervoor gebruikt. Ik had nog een leuke gekleurde lap liggen en die heb ik ook gebruikt.

DIY placemat

Zo maak je deze placemat:

Knip 3 lappen van 39 x 54 cm. De lappen moeten verschillend zijn. Leg de lappen op elkaar en teken op de bovenste lap met een zacht potlood een kader van 35 x 50 cm (de uiteindelijke maat). Dat is iets groter dan een normale placemat, maar dat leek ons wel handig voor een hoogbejaarde mevrouw.

DIY placemat
Teken binnen het kader een eenvoudig patroon. Ik heb voor visjes gekozen, omdat ik ze allemaal even groot wil hebben. Ik heb ze eerst uit papier geknipt en daarna overgetrokken op de stof. Daarna heb ik de touwtjes, waaraan de visjes hangen, getekend.

DIY placemat

Ik tekende de visjes uit op papier

DIY placemat

En heb ze daarna overgetrokken op de stof

Pak nu je naaimachine (of die van je moeder) en naai met een steek die je mooi
vindt over de getekende lijnen. Ik heb donkergroen garen gekozen, dezelfde kleur
als de onderste lap. Dan vallen de stiksels niet zo op op de achterkant. Probeer
de steek uit op een proeflapje en kies wat er het mooist uitziet.

DIY placemat

Knip alle draadjes af. Tot slot ga je voorzichtig laagjes wegknippen, maar laat je de onderste laag heel. En klaar is je placemat! Een uniek, persoonlijk én duurzaam kado. Ook leuk voor jongere mensen.”

Dank je wel voor je gastblogje, Jacqelien. Ik kijk uit naar je volgende DIY-tip! En wat heerlijk dat je in Griekenland woont, één van mijn favoriete vakantiebestemmingen ♥ Peloponnese kende ik nog niet, maar als ik je B&B en de omgeving bekijk, krijg ik gelijk de kriebels. Werkelijk prachtig! 

Je kan Villa Lot ook volgen op feestboek.

Vind jij het ook leuk om materialen te hergebruiken, tweedehands meubelen te pimpen of op andere wijze bestaande spullen een nieuwe bestemming te geven? En wil je hierover meer vertellen op mijn blog? Mail me dan: lonneke@thedevilwearswibra.nl.