In januari 2014 schreef ik al een uitgebreid artikel over Gemini VOF, de sociale woningopruimer en kringloopwinkel in ‘s-Hertogenbosch. Bij een woningopruimer denk je al snel aan grimmige types die huizen leegtrekken en er louche handeltjes op na houden. Ik wel althans. Gemini is van een heel andere orde. Oprichter Jos van Grinsven werkte vroeger als woonbegeleider op “Het TIJ”, een beschermde woonvorm, en op woongroep “De Bellaard”, een soort van pre-hostel voor verslaafden. Beide locaties zijn onderdeel van Reinier van Arkel.

Jos: “Wij zijn Gemini begonnen met als doel mensen een zinvolle dagbesteding te geven. Onze werknemers zijn hoofdzakelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt; dak- en thuislozen; ex-verslaafden; ex-gedetineerden, wajongers, mensen die op verzoek van de gemeente en UWV een werkervaringsplek nodig hebben etc. En we zijn een erkend leerwerkbedrijf voor studenten die een stageplek zoeken.”

Verder helpen
“Een tweede doel is mensen vooruit helpen die om wat voor reden dan ook gestrand zijn. En met verder helpen bedoelen we in praktische zin; huizen inrichten door goederen te leveren die voor een normaal leven prioriteit hebben, zoals meubels, keukengerei, witgoed etc. Bij ons is wel het motto ‘voor niks gaat de zon op’. Mensen die geen geld hebben kunnen in ruil voor goederen enkele dagen de handen uit de mouwen steken. Wij draaien niet op subsidie, houden onze eigen broek op, maar de kachel moet bij ons ook roken; panden en personeel moeten betaald worden en onze bussen en auto’s rijden ook niet op water.”

Breed dienstenpakket
Gemini VOF beschikt over een breed dienstenpakket, waaronder het ontruimen van woningen en kantoorpanden, het uitvoeren van klusjes en reparaties in huis, een verhuisservice, het ophalen en bezorgen van goederen, het runnen van een kringloopwinkel en dus mensen helpen bij het resocialiseren en participeren in de maatschappij en op de arbeidsmarkt. Ik zeg: Hulde!

Walhalla
Jos en compagnon Marco besloten enige tijd geleden hun eigen weg te gaan en sindsdien runt Jos de onderneming samen met zijn vrouw Esther en heel veel enthousiaste medewerkers. Voorheen opereerde Gemini op een vijftal locaties, maar deze zijn onlangs samengevoegd in het enorme pand van de voormalige Jumbo supermarkt aan de Graafsebaan in Hintham bij Rosmalen. Vorige week had ik eindelijk even tijd om de kringloopwinkel te bezoeken en damn: WALHALLA!

Onderhandelen
Ik kwam ogen en oren tekort in de gigantische winkel boordevol huisraad, meubels, woningdecoratie, fietsen, witgoed, elektronica, kleding, speelgoed en leuke snuisterijen. Het prijsniveau ligt wat hoger vergeleken met andere kringloopwinkels (met name voor vintage en retro spullen), maar er is volop ruimte voor onderhandeling. “U maakt ons niet wijs dat we het niet eens worden over de prijs” is niet voor niets de lijfspreuk van Gemini. Ik kocht er 2 bloemenschilderijen, 2 groene sierkussens, een ventilator, een hemdje en een kurkentrekker voor een luttele 12 euro!

Kortom, mocht je zin hebben in een middagje thriften in ‘s-Hertogenbosch breng dan zeker een bezoekje aan Gemini aan de Graafsebaan 24 in Hintham. Tip: neem een auto met flinke kofferbak mee! Of twee. Je kunt er gratis parkeren. Joe!

Locatie: Graafsebaan 24, 5242 JM in Rosmalen
Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur
Parkeren: gratis
Info: Facebookwww.kringloopgemini.nl

Gemini1Je kijkt je ogen uit!
Gemini2Veel leuke retro spullen en onderhandelen is mogelijk bij Gemini
gemini3De 2 groene kussentjes op de foto linksboven nam ik ook mee
gemini4Antiek, kitsch & vintage, kleding en volop gratis parkeergelegenheid 
gemini5Zie hierboven enkele van mij vondsten: 2 bloemenschilderijen en een ventilator