tumblr_myu9iqIbNB1s42vfno1_250      tumblr_myu9iqIbNB1s42vfno2_250
Budget Talk: Gemini VOF, niet zomaar een woningopruimer!

Het mag geen geheim zijn dat ik regelmatig kringloopwinkels bezoek en dat Woningopruimer Gemini VOF op de Zuiderpassage in ‘s-Hertogenbosch mijn grote favoriet is. Niet alleen omdat je daar nog écht leuke spullen voor een prikkie kunt vinden, maar ook omdat Gemini niet zomaar een woningopruimer is. Oprichters Marco en Jos zijn mannen met een maatschappelijke missie. Binnen hun bedrijf creëren ze werkplekken voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Denk aan dak- en thuislozen, ex-verslaafden en ex-psychiatrisch patiënten. Via Stichting Kledingbank ‘s-Hertogenbosch e.o. waar ik me voor inzet, kwam ik in contact met Jos en het verhaal dat hij mij vertelde moet dringend doorverteld worden. Mark. My. Words.

Jos:Woningopruimer Gemini is een VOF. Marco en ik zijn de eigenaren/vennoten. Marco werkt daarnaast bij de SMO (Stichting Maatschappelijke Opvang) op het Inloopschip voor dak- en thuislozen. Ikzelf werk naast Gemini bij Reinier van Arkel. Ik ben woonbegeleider, vaak werkzaam op “Het TIJ”, een beschermde woonvorm, en soms op woongroep “De Bellaard”, een soort van pre-hostel voor verslaafden.”

Zinvolle dagbesteding
Jos vertelt verder: “Wij zijn ons bedrijf Gemini begonnen met het doel om mensen een zinvolle dagbesteding te geven. Onze werknemers zijn zonder uitzondering mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt; dak- en thuislozen; ex-verslaafden; ex-gedetineerden (via PCT Breda en de PI Vught), wajongers, mensen die op verzoek van de gemeente en UWV een werkervaringsplek nodig hebben etc. en we zijn een erkend leerwerkbedrijf voor studenten die een stageplek zoeken.” 

Verder helpen
“Een tweede doel is mensen vooruit proberen te helpen die om wat voor reden dan ook gestrand zijn. En met verder helpen bedoelen we in praktische zin; huizen inrichten door goederen te leveren die voor een normaal leven prioriteit hebben, zoals meubels, keukengerei, witgoed etc. Bij ons is wel het motto ‘voor niks gaat de zon op’. Mensen die geen geld hebben kunnen in ruil voor goederen ook enkele dagen de handen uit de mouwen steken. Wij draaien niet op subsidie, houden onze eigen broek op, maar de kachel moet bij ons ook roken; panden en personeel moeten betaald worden en onze bussen en auto’s rijden ook niet op water.”

Woningontruiming
“We hebben een vijftal winkels in tweedehands goederen. Daarnaast hebben we bij ons de activiteit “woningontruiming”. Wij ontruimen woningen van mensen die bijvoorbeeld overleden zijn of van een normale woning naar een verzorgingsflat moeten verhuizen. Dat doen wij in opdracht van particulieren, curatoren, bewindvoerders, woningbouwcoöperaties etc. Verder knappen we huizen op in opdracht van particulieren en organisaties met een maatschappelijk doel, zoals het CvTB (Centrum voor Trajectbegeleiding en Bemoeizorg) en ‘De Witte Tornado’, een organisatie gelieerd aan Reinier van Arkel. Ook doen we kleine verhuisklussen, vaak voor “doelgroepers”, allemaal gedaan door “doelgroepers”. 

tumblr_myu9iqIbNB1s42vfno4_r1_250  tumblr_myu9iqIbNB1s42vfno3_r1_250

Ik ben deze business niet begonnen om er rijk van te worden. Ik doe dit voornamelijk om een zinvol doel aan mijn leven te geven en mijn energie te richten op die mensen die daar behoefte aan hebben. Het klinkt idealistisch en dat is het ook.”

Op de vraag waar de naam ‘Gemini’ vandaan komt, antwoordt Jos: “Gemini betekent ‘tweeling’, niet geheel toevallig het sterrenbeeld van Marco. Daarnaast zijn we gelijkgestemden met dezelfde missie en passie. En last but not least: ik ben één van een eeneiige tweeling. Helaas is mijn tweelingbroer drie jaar geleden overleden aan kanker.”

Zoals ik al zei, ben ik via de Kledingbank in contact gekomen met Gemini. We willen namelijk een benefietevent organiseren met alle winkels in tweedehands kleding in ‘s-Hertogenbosch. Marco en Jos stemden niet alleen gelijk in, maar dachten ook mee over praktische zaken als de locatie, logistiek etc. Geweldig!

Nieuw pand Kledingbank
Aangezien op 15 februari het huurcontract van Nonna Rosa in Rosmalen – tevens de thuisbasis van de Kledingbank – afloopt en de eigenaresse heeft besloten om de Kledingbank niet langer te faciliteren met de nieuwe winkel aan de Hinthamerstraat in ‘s-Hertogenbosch, stonden we voor de keuze: óf de Kledingbank ter ziele laten gaan óf een alternatief zoeken. Het werd het laatste. Inge, bestuurslid van de Kledingbank, heeft namelijk de stoute schoenen aangetrokken en het leegstaande (anti-kraak)pand pal naast Nonna Rosa gehuurd. Met tweedehands winkel ‘IngeDinge’ zal zij per medio februari de Kledingbank een nieuw onderkomen bieden. Als mede-bestuurslid ben ik uiteraard apetrots op haar dappere besluit en initiatief. Ga er maar aan staan! Het pand, dat op nominatie staat voor sloop, is compleet uitgeleefd en moet met zeer beperkte middelen en zero budget omgetoverd worden tot een volwaardige winkel. En daar kwamen Jos en Marco weer om de hoek. In ruil voor het ‘pimpen’ van de website van Gemini (door ondergetekende) mag Inge onbeperkt spullen uitzoeken voor de inrichting van haar winkel. Applaus, graag!

Je zal begrijpen dat ik/wij ontzettend blij zijn met deze geste. En zeg nou zelf: een bedrijf dat zulke mooie dingen doet verdient een fatsoenlijke website! Aangezien Jos en Marco zo’n 90 uur per week werken en het dus druk zat hebben met andere zaken, kan ik me voorstellen dat iets als een website een ondergeschoven kindje wordt. Vooral als de bouwer de boel heeft laten versloffen. Ik ga mijn uiterste best doen om er iets moois van te maken, zodat het verhaal van Jos en Marco verteld kan worden en iedereen de winkels van Gemini weet te vinden. De grootste winkel bevindt zich aan de Erasmusstraat 17 en daarnaast bevinden er zich nog twee winkels aan de Vondelstraat (Zuiderpassage) in ‘s-Hertogenbosch, waaronder één met alleen tweedehands kleding. De winkels zijn van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur geopend. Check ook de facebookpagina van Gemini.

Oeh, vergat ik bijna mijn vondsten te vermelden. Hoewel, de foto’s spreken voor zich. Elke keer als ik de winkels van Gemini bezoek ga ik blij naar huis. Dit keer nam ik alleen het glas-in-lood-dingetje, de ‘zo-kitsch-dat-ie-mooi-is’ asbak en de praktisch nieuwe bruine lederen laarzen mee naar huis. Totale schade: € 7,50 (geen grap!). De porceleinen luchtbevochtiger voor aan de verwarming, de vintage lampen (die groene vind ik zo cool!), het Kahla Blau Saks servies, de emaille pannenset, de potjes (laatst al gekocht), de retro ‘ronde’ koelkast (eveneens laatst nieuw gekocht) en het superleuke vintage tafeltje van gefineerd hout liet ik achter. Voor jullie? 🙂

Ga eens een keertje snuffelen in de winkels, je zult aangenaam verrast worden! P.s. aan de website wordt gewerkt 😉

tumblr_myu9iqIbNB1s42vfno7_r1_400 tumblr_myu9iqIbNB1s42vfno5_400
tumblr_myu9iqIbNB1s42vfno6_400