Je (her)kent het vast: “Er zijn zo veel kleren die ik nooit draag. Het wordt écht tijd dat ik mijn kast eens uitmest!” Om vervolgens de kastdeur dicht te smijten en het bij een goed voornemen te houden. Onlangs heb ik de daad bij het woord gevoegd en alles wat ik het afgelopen jaar (wéér) niet heb gedragen uit mijn kast getrokken. Ik geneerde me haast voor de enorme berg goede, soms zelfs ongedragen kleding (met prijskaartje en al) en schoenen. Aanleiding voor mijn opruimwoede was de uitnodiging van Karen voor een kledingruil. Dank u, voor de schop onder mijn kont! Op zondag 5 oktober verzamelden we voor de tweede keer met een vrouw of 10 bij haar thuis om onze spulletjes aan elkaar te slijten. Ik kwam met 3 volle vuilniszakken en ging met slechts met 2 leuke bolero’s, een coole tas en een paar oorbellen weer naar huis. Alles wat niet werd geruild hebben we gedoneerd aan de Bossche Kleding- en Speelgoedbank. Iedereen blij!

kledingruil

Kledingruil bij Karen

Maar goed, dan moet je het natuurlijk wel leuk vinden om kleding te ruilen. Niet iedereen vindt het gezellig om onder het genot van prosecco en hapjes tussen halfnaakte vrouwen kleding te passen. Maar er leiden meer wegen naar Rome!

Voor het gemak heb ik een aantal mogelijkheden met betrekking tot het (ver)kopen en ruilen van kleding voor je op een rijtje gezet.

(Ver)kopen

Er zijn legio manieren om je overtollige kleding te verkopen. Sommigen maken er een ware sport van en houden er ook nog een leuk zakcentje aan over. Persoonlijk vind ik het nogal een gedoe, terwijl er diverse sites zijn die het je wel heel gemakkelijk maken.

Marktplaats.nl
Marktplaats.nl is nog altijd de grootste verkoopsite van Nederland. Dit heeft zowel voor- als nadelen. Ik zie vaak door de bomen het bos niet meer en heb zelf niet zulke goede ervaringen met het verkopen van spullen. De kans op no shows en wanbetalingen is namelijk erg groot. Bovendien ben ik te lui om alle advertenties up to date te houden en afspraken te maken met potentiële kopers. Wat dat betreft gaat mijn voorkeur uit naar gespecialiseerde sites.

Unitedwardrobe.nl
Unitedwardrobe.nl is veruit de grootste verkoopsite én online community voor fashion lovers in Nederland. Je vindt er een keur aan designer, vintage, maar ook merkloze kleding. Een groot voordeel is dat er tevens herenkleding wordt aangeboden. Bovendien is het gratis, overzichtelijk, betaalbaar (voor kopers), lopen betalingen veilig via iDeal of Paypal en kan er gechat worden met (ver)kopers. Toppie!

Poppintags.nl
Poppintags.nl is een van mijn favoriete sites met leuke, zeer betaalbare kleding, schoenen en accessoires voor – met name – dames. Nadeel: aanmelden kan alleen met feestboek, dus als je geen feestboek account hebt kun je er geen gebruik van maken. Voordeel: het verkopen van kleding op poppingtags.nl is gratis en alle betalingen verlopen veilig via iDeal. Ik heb er laatst een superleuk jurkje gekocht voor 6 euro!

reddressJurkje van Poppintags.nl

2ndhandbrand.nl
Deze site is voornamelijk bedoeld voor het (ver)kopen van designer en vintage kleding. De minimum verkoopprijs is 50 euro. For fashionistas only dus! Het verkopen van kleding op de site is gratis, maar je bent zelf verantwoordelijk voor de financiële afhandeling in overleg met de (ver)koper. Ook worden er hoge eisen gesteld aan de kleding en de manier waarop deze gefotografeerd wordt. De beheerders van de site behouden zich bovendien het recht voor om items te weigeren. Not my cup of tea…

Thenextcloset.com
Deze site gaat nog een stapje verder dan 2ndhandbrand.nl. Je kan er namelijk uitsluitend designer items (ver)kopen en wel op 2 manieren:  via de Do-It-Yourself Service of de TNC Premium Service. In het eerste geval fotografeer en upload je de artikelen zelf en krijg je 80% van de opbrengst. Bij de Premium Service stuur je de items op en laat je TNC het werk doen. Je ontvangt dan nog maar 50-65% van de omzet. Ook TNC stelt hoge eisen aan de kleding, maar je kan er wel veilig betalen.

Facebook.com
Op feestboek bevinden zich honderden open en besloten pagina’s en/of groepen waar je kleding kunt kopen en verkopen (en ruilen!). Zoek op ‘kleding verkopen’ in je regio of stad en er duikt vast een groep of pagina op waar je terecht kan. Ik heb zelf nog niets gekocht of verkocht via feestboek. Wel heel veel geruild.

Rommelmarkten
Vind je het niet prettig om online kleding te verkopen, dan kun je natuurlijk ook op een (lokale) rommelmarkt gaan staan. Er zijn tevens speciale markten voor de betere tweedehands en vintage kleding, zoals De Kleremarkt in ‘s-Hertogenbosch en de Ijhallen in Amsterdam. Op meukisleuk.nl vind je een overzicht van kledingmarkten in heel Nederland.

The Next Closet

Foto: www.facebook.com/thenextcloset

Verkopen via bemiddeling

Je kan er ook voor kiezen om je kleding door een derde partij te laten verkopen. Het voordeel is dat het jou nauwelijks energie en tijd kost. Het nadeel is dat de opbrengst beduidend lager is dan wanneer je de kleding zelf verkoopt.

Vintywomen.com
VintyWomen.nl verkoopt jouw kleding online. Jij stuurt het op, zij doen de rest. En jij krijgt 50 tot 90% van de opbrengst. Je kan een voorgefrankeerde tas bestellen, die je kosteloos retour stuurt. De kleding moet wel aan bepaalde criteria voldoen en Vintywomen.nl bepaalt de verkoopprijzen.

Rosesoffashion.nl
Rosesoffashion.nl werkt vrijwel hetzelfde als Vintywomen.nl. Je kan kleding inbrengen op afspraak of opsturen per post. Als een item wordt verkocht krijg jij 40% van de opbrengst. Een deel van de kleding die niet wordt verkocht doneert Rosesoffashion.nl aan humana.nl. Meer over Rosesoffashion.nl lees je in een eerdere blogpost.

Happybellys.nl
Happy Belly’s verkoopt voornamelijk tweedehands zwangerschapskleding, maar ook nieuwe positiekleding. Je kan er tevens kleding inbrengen tijdens de inloopmomenten (2x per maand) of per post verzenden. Van ieder verkocht kledingstuk krijg je 40% van de verkoopprijs. De kleding blijft (afhankelijk van het seizoen) ongeveer 6 maanden online staan. Kleding die niet geselecteerd wordt voor de verkoop gaat naar Stichting Baby Hope – stichting Malawi. Lees meer

vintywomen

Foto: www.facebook.com/Vintywomen

 

Via lokale tweedehands winkels

Er zijn veel fysieke tweedehands winkels die kleding innemen op basis van consignatie. Dat wil zeggen dat ze items opnemen in de collectie en de opbrengst met je delen zodra er iets wordt verkocht. Prinsen & Prinsessen en La Garderobe (designer kleding) in ‘s-Hertogenbosch zijn goede voorbeelden, maar er bevindt zich vast een tweedehands kledingwinkel bij jou in de buurt waar je kleding kunt inbrengen.

Prinsen & Prinsessen

Foto: www.facebook.com/prinsenenprinsessen

Ruilen

Een andere manier om je kleding kwijt te raken en gratis ‘nieuwe’ items aan te schaffen is: ruilen!

Weloveswoppen.com
Weloveswoppen.com is een online fashion community om kleding te ruilen, te kopen en te verkopen. Ideaal voor als je krap bij kas zit, een overvolle kledingkast hebt, eigen kleding en accessoires ontwerpt of duurzaamheid een belangrijk aspect in je leven vindt.  Leden kunnen een online kledingkast openen en foto’s van kledingstukken uploaden. Andere FashionFriends kunnen op deze kledingstukken een bod doen in vorm van andere kleding en/of geld. Daarnaast kunnen leden shoppen bij bekende grote webshops. Ook vind je er een overzicht van swopparties in het land. Ruilen op weloveswoppen.com is gratis.

Ruilen.nl
Op Ruilen.nl zijn naar eigen zeggen 70.000 ruilers actief. Op deze site kun je enkel spullen of diensten ruilen tegen andere spullen of diensten. Met andere woorden: er mag geen geld geboden of gevraagd worden.

Swoppa.nl
Swoppa maakt ruilen makkelijk. Met een handig berichtensysteem kun je onderhandelen over de ruil en je verdient al ruilende Swoppapunten. Met deze punten kun je gebruik maken van kortingsacties. Schrijf je in, zet je spulletjes online en handelen maar!

Kledingruilbeurzen

Het ruilen van kleding is mateloos populair. Niet alleen vanwege de crisis, maar ook omdat het hartstikke duurzaam en hip is! Je kan, net als ik, een kledingruilavondje met vriendinnen organiseren of grootschaliger kledingruilbeurzen bezoeken.

De Waslijn
De Waslijn verbindt op een nieuwe manier mensen met een bewuste levensstijl in hun lokale omgeving door het ruilen van kleding. In oktober 2013 heb ik zelf een kledingruilmarkt georganiseerd in samenwerking met De Waslijn. Super was dat! Omdat De Waslijn een wereldwijd gedeponeerd merk is, moet je een vergoeding betalen als je het concept wilt gebruiken. Om die reden is het helaas bij één keer gebleven. Neemt niet weg dat de kledingruilmarkten van De Waslijn ontzettend leuk zijn. Ze worden door het hele land georganiseerd.

Little Green Dress
Little Green Dress werd eind 2009 opgericht door Maartje Maas en is inmiddels uitgegroeid tot de grootste kledingruilorganisator van Nederland. Naast openbare Kledingruil Extravaganza’s organiseert Little Green Dress ook kledingruilfeesten op aanvraag. De kledingruilmarkten vinden overal in Nederland plaats. Je moet er wel een kaartje voor kopen.

little green dress

Foto: www.facebook.com/littlegreendress

Ziezo, ik denk dat jullie met deze suggesties wel even vooruit kunnen. Weet jij nog leuke adresjes of sites, mail ze me dan gerust. Dan voeg ik ze toe aan het overzicht. En heb je geen zin om je kleding te verkopen of ruilen, maar wil je er gewoon van af? Doneer je spullen dan aan het goede doel, bijvoorbeeld aan de lokale kledingbank. Check Google voor het dichtstbijzijnde adres!