Als bestuurslid van Stichting Kledingbank ‘s-Hertogenbosch doet het me deugd te kunnen melden dat het merendeel van de kledingbanken in Nederland zich heeft aangesloten bij de kersverse Vereniging van Kledingbanken Nederland (VKN). Tweedehands (of nieuwe) kleding die gedoneerd wordt aan de kledingbank komt direct terecht bij de zwakkeren in de samenleving. Dit kan even goed mijn of jouw buurman zijn. Op www.kledingbanken-nederland.nl vind je een overzicht van alle deelnemende kledingbanken. Er zit er vast een bij jou in de buurt.

Op zaterdag 1 november a.s. vindt de allereerste algemene ledenvergadering van de VKN plaats in Theater aan de Parade ‘s-Hertogenbosch (geen toeval, haha!). Hopelijk zetten we door deze krachtenbundeling de kledingbank als charitatieve instelling nóg beter op de kaart.

Zie hieronder het persbericht dat we onlangs hebben verstuurd.

Kledingbanken lopen voorop bij armoedebestrijding

Kledingbanken bereiken de grootste groep armen in onze samenleving. De meeste kledingbanken leggen de grens om kleding of speelgoed te krijgen op bijstandsniveau. Kledingbanken in gemeenten met zo’n 50.000 inwoners tellen daarom al gauw zo’n 800 tot 1000 bezoekers. Onlangs heeft Stichting Kledingbank ’s-Hertogenbosch e.o. samen met een aantal andere kledingbanken de Vereniging Kledingbanken Nederland (VKN) opgericht. Kledingbanken hebben nieuwe kleding, restpartijen van plaatselijke kledingzaken en mooie gebruikte kleding. Wie een kledingbank binnenkomt, toont aan de balie zijn/haar ID, de specificatie van de uitkering of een brief van een verwijzende instantie.

Gratis winkelen
Iedere kledingbank stelt zijn eigen regels. In de meeste gevallen kan er tweemaal per jaar met het hele gezin gratis worden gewinkeld uit de zomer- en wintercollectie. Ieder gezinslid ontvangt daarbij een kledingkaart met daarop de kleding waaruit gekozen kan worden. Als bezoeker word je in de winkel als klant behandeld. De kleding hangt er overzichtelijk, alleen ontbreekt de kassa. Sommige kledingbanken bieden meer dan kleding alleen. Zij bieden (kinder)boeken, speelgoed, huishoudtextiel, activiteiten voor kinderen of zelfs workshops voor volwassenen.

Samenwerken
In vergelijking met de voedselbanken zijn de kledingbanken in Nederland wat later uit de startblokken gekomen. Ter vergelijking: momenteel zijn er ongeveer 150 voedselbanken en tussen de 60 en 70 kledingbanken. Het aantal kledingbanken groeit echter snel en er lijkt dus sprake van een inhaalslag. Bezoekers van de voedselbank vormen ongeveer 10% van de populatie van de bezoekers van de kledingbank. Veelal is er sprake van een goede onderlinge samenwerking. De belangrijkste doelstellingen van de Vereniging Kledingbanken Nederland zijn het helpen opzetten van nieuwe kledingbanken, het vergroten van de onderlinge samenwerking en het behartigen van de gezamenlijke belangen. De VKN gaat landelijke winkelketens van kleding en schoenen benaderen voor restpartijen die over de kledingbanken worden verdeeld. Het schenken van restpartijen kan voor bedrijven fiscaal aantrekkelijk zijn. Ook is de VKN continue op zoek naar donateurs die hun naam aan de vereniging of een lokale kledingbank willen verbinden. Kijk voor meer informatie op www.kledingbanken-nederland.nl.