tumblr_mzg0etVQFQ1s42vfno1_400

Vandaag stuitte ik op een interessant artikel over kledingruil in het Brabants Dagblad. ReWear en Rouleerdekleer kende ik nog niet, maar zijn beide de moeite waard om eens te checken. ReWear zoekt trouwens nog testers! Lees het volledig artikel en laat je inspireren. Ik kan niet wachten tot ik de volgende editie van de Bossche kledingruil (voorheen De Waslijn) mag aankondigen! 🙂

Uit: Brabants Dagblad 15 februari 2014

Ruilen is het nieuwe kopen 

Uitgekeken op je feestjurk? Spijt van je miskoop?

Duik je kast in en doe mee met kleding ruilen. Dan doe je anderen én jezelf een plezier.


door: Sandra van Maanen illustratie: Ronald Visser

Een modieus kledingstuk kost snel een vermogen. Dat kan niet iedereen zich veroorloven. Niet getreurd, ook met een klein budget is een crea­tie van Michael Kors bereikbaar, net zoals een verpletterende galajurk van Karen Millen. Maar ook een ontwerp van een aan­stormend talent of een item van een onbekend label. Na een paar keer dragen (je wilt tenslotte niet altijd in dezelfde outfit op feestjes of zakelijke afspraken verschijnen) gaat het kleding­stuk weer in de ruilbox om een ander blij te maken. Delen is het nieuwe kopen. Dat werkt met auto’s, met (vakantie)hui­zen, maaltijden, banen en dus ook met kleding.

Er ontstaan steeds meer initiatieven om gedragen kleding, die anders het on­dankbare lot als eeuwige kastvulling wacht, door te geven aan een ander. Dat kan in de intieme kring van familie en vrienden, maar ook aan onbekenden. Bij­voorbeeld tijdens ruilfeestjes als ECOFABS of Little Green Dress. Online ruilen kan eveneens, sinds kort bijvoorbeeld via Re-Wear, maar ook – al wat langer – dankzij rouleerdekleer. Hoe werken deze kleding­ruilinitiatieven, hoe fris is het om in de jurk van een onbekende te schuiven?

Wat het laatste betreft: een beetje achter­docht begrijpt Marloes Pomp, initiatief­neemster van ReWear wel. „En toch stap je daar overheen. Wie aan kledingruil mee­doet zal, net als mensen die huizen ruilen, zorgen dat de ruilbox goed in orde is als die weer wordt ingeleverd. Bovendien wordt kleding goed nagekeken, schoonge­maakt en opgeknapt voor de volgende lea­ser.”

Inspiratie om een kledingruilsysteem te starten deed Marloes op in Amerika, waar je via Rent the Runway voor een avond een galajurk van beroemde ontwerpers huurt. Voor een fractie van de koopprijs. Rent the Runway is een groot succes, want na één of misschien twee keer dragen komen de meeste galajurken de kast niet meer uit. Hoewel Nederland minder van gala’s is, willen we er wel graag representatief uit­zien. Op feestjes, het werk of tijdens offi­ciële verplichtingen. Marloes zelf schafte een fraai ontwerp van Michael Kors aan. „Mooi rood, perfecte pasvorm. Maar ik kan natuurlijk niet telkens in datzelfde rode jurkje verschijnen. Met een investering die stukken lager ligt heb ik straks de beschik­king over minstens acht jurken. Tegen de tijd dat ze me gaan vervelen, hangen ze al lang weer bij een ander in de kast.”

Abonnees (voor 8,95 euro per maand mag je meeruilen) ontvangen elke maand een box met kleding, maar ook modeaccessoi­res als tassen, mutsen, handschoenen, et ce­tera. In hun maat en op basis van persoon­lijke voorkeuren. Zelf kopen ze een box, die na eigen gebruik wordt ingezet als ruil­middel. „Er komen ook themaboxen, bij­voorbeeld met skikleding. Want ook dat is zo’n typisch voorbeeld van een behoorlijke investering die je doet voor minimaal ge­bruik. Hoe leuk is het om zoiets met ande­ren te delen?”, weet Marloes.

Uit hoeveel items de startersbox minimaal bestaat en vanaf welk waardeniveau hij als ruilmiddel wordt ingezet, wordt nu uitge­dokterd. ReWear stimuleert abonnees om naast bekende merken ook items van begin­nend ontwerptalent in de box op te ne­men. Een duwtje in de rug voor nieuw ta­lent, dat via het duurzame ruilsysteem een grotere doelgroep bereikt. „We zijn in gesprek met designers in de haute couture zoals Pauline van Dongen, Iris van Herpen en Aziz Bekkaoui.”

Voor mensen met een gemiddel­de maat een aantrekkelijk alter­natief, voor wie behept is met een bijzondere maat wordt het een lastiger verhaal. Re­Wear wordt nu uitgetest (er worden nog testers gezocht), delen kan vanaf april.

Nog zo’n manier om voor wei­nig geld iets nieuws te scoren is rouleerdekleer, de voorloper van veel huidige ruilinitiatieven. Ingrid van Schijndel startte de online ruil­beurs in tweedehands kleding in 2009. Het systeem is simpel, zegt ze zelf. „Ruim je kast op en selecteer items waar­op je bent uitgekeken, maar ook de misko­pen. Zijn ze schoon, heel en de moeite waard voor een ander, fotografeer ze dan en upload de foto via het menu op de site. Het is zo simpel als wat, iedereen die wel eens op Facebook of Marktplaats een foto plaatst, weet hoe het werkt.”

Ingrid screent de foto’s die binnenkomen. Ziet het er netjes uit, is het een bijzonder stuk (bijvoorbeeld van een bekende ont­werper of bekend merk of van mooie mate­rialen) of betreft het een simpel H&M-item? Op basis van de screening kent ze het kledingstuk een aantal punten (van 1 tot 10) toe. „Deze punten zijn je cre­dit waarmee je zelf ook op de site kunt winkelen. Je koopt dus met punten.”

Contact tussen verkoper en koper verloopt rechtstreeks. Er wordt niet gediscussieerd over prijs/punten, wel maken beiden af­spraken over verzending of thuis afhalen van kleding. Leuk is dat kleding, van merk tot vintage, in een nieuwe ruilmodus te­rechtkomt. Hoe meer je inlevert, des te meer je te besteden hebt op de site. Rond deze tijd zal het aanbod op rouleerdekleer weer groot zijn, ruim op dus die overbodi­gekastvulling en ruil je rot! 

Reageren? consument@depersdienst.nl