Foei, wat is alweer lang geleden dat we bij iemand binnen mochten gluren. Terwijl we dat stiekem het liefste doen. Ja, jij ook! Naar aanleiding van mijn oproep op twitter en feestboek over ‘Budget pronkstukken‘ kreeg ik een enthousiast mailtje van Cornely. Al snel werd me duidelijk dat ik met een échte budget babe te maken had. Wat nou één budget pronkstuk? Een huis vol tweedehands, gekregen en geruilde pronkstukken! Ga er even voor zitten, terwijl Cornely je rondleidt in haar budget paleis. Ik ben fan!

profiel“Nou, spannend hoor. Zet ik opeens de deur van mijn deur wagenwijd open. Hier woon ik, Cornely (29), samen met mijn vriend Gijs (34, software- ontwikkelaar en verpleegkundige). Na de kunstacademie (documentaire fotografie) ben ik verpleegkunde gaan studeren en inmiddels al een tijd werkzaam als zelfstandig ondernemer in de particuliere thuiszorg. Daarnaast volg ik de studie tot Consulent Seksuele Gezondheid NVVS, een studie waarbij ik me met name bezighoud met het opzetten van voorlichtingen en het geven van counseling aan individuen en stellen met seksuele disfuncties.

Door mijn huidige werk en mijn studie is mijn werk als fotograaf behoorlijk naar de achtergrond verschoven. Jammer, er zitten altijd weer te weinig dagen in de week. Misschien is het wel daarom dat ik het zo leuk vind om mijn creativiteit te botvieren op mijn huis. Naast ‘jager’ en ‘verzamelaar’ probeer ik ook wel een ‘maker’ te zijn en een nieuwe functie en een tweede leven te bedenken voor een object.Sinds kort heb ik dan een soort van, nog niet ondertekende) afspraak met mezelf gemaakt: op iedere twee nieuwe interieurverrijkers moet er van één afscheid worden genomen. Gelukkig is er dan Den Bosch Ruilt, op Facebook, dat er vaak voor zorgt dat het afscheid nemen zelfs een beetje leuk wordt: niet alleen maak je kennis met de nieuwe eigenaar, je krijgt er ook weer iets moois, iets nuttig of iets lekkers voor terug.

Kijkend vanaf mijn tweedehands bank kom ik erachter dat mijn huis grotendeels bestaat uit spullen van vorige eigenaren. Ik heb een voorliefde voor meubels uit de jaren ’50: niet de juke-box, Marilyn en Elvis ‘diner’ stijl, maar meer de strakke Scandinavische stijl. Denk aan Pastoe, Eames (dromen en doorsparen) en Gispen. Deze merken zijn volop te vinden op Marktplaats, een site die gemarkeerd staat onder mijn favorieten. Daar kan je, net als in kringloopwinkels, af en toe nog wel eens juweeltjes vinden. De curiosa markten en de vintage winkels hanteren toch vaak wat andere prijzen, die weten de waarde en er moet natuurlijk ook op verdiend worden. Naast Marktplaats, vintage winkels en Den Bosch Ruilt bestaat mijn huis grotendeels uit gekregen, geërfde en uit zelfgemaakte spullen. Oké, één ding is uit liefde verdonkeremaand door mijn schoonvader 😉

Foto 1:
Ik liep door Puik (zeer aan te raden vintage shop in Den Bosch) toen ik op slag verliefd werd op dit schilderij (€ 17,50). Na drie keer een rondje door de winkel te hebben gelopen werd dit er ook niet minder op. Maar, ondanks dat ik het heel mooi vond, vroeg ik me af of het niet te persoonlijk was om dit in mijn huis te zetten. Ik kende het meisje en haar geschiedenis niet, misschien zou het dan een beetje vreemd voelen als ze mij iedere dag zo zat aan te kijken vanaf het dressoir. Maar ik kon haar niet loslaten en dus ging ze onder mijn arm mee naar huis. Ik heb er een plexiglazen plaat voor gezet en de lijst in een balk geplaatst. Het contrast tussen de rafelige randen van het doek en gladde, glimmende van de plaat maakt het wat wat eigentijdser. Het dressoir is gekocht op Marktplaats en de vaasjes en het konijn zijn van de kringloop.

11.

Foto 2:
Dit kunstwerk, geprint op aluminium, heb ik gekregen van een vriend. Hij had voor mijn verjaardag een dia van mij en mijn zus laten bewerken door een bevriende illustrator die hij kende van de kunstacademie. Vriendendiensten zijn ook vaak hele mooie budgetdiensten 😉

22.

Foto 3:
Van dit kastje van Pastoe maakte mijn hart een klein sprongetje. Het is een secretaire maar er wordt weinig aan gewerkt. Ik heb hem gekocht op Marktplaats van een man wiens vader net overleden was. Hij vond het moeilijk om de kast van de hand te doen, maar kon toch ook niet alles bewaren. Ik heb hem later nog een foto gestuurd van de kast in zijn nieuwe omgeving en hij vond het leuk om te zien dat de kast terecht was gekomen bij een liefhebber. De lamp komt vanuit een erfenis, de wereldbol van opa, de schedel van Marktplaats (van iemand twee straten verderop) en het vaasje komt uit de kringloopwinkel.

33.

Foto 4:
Ja, ook planten kunnen tweedehands zijn. Ik had een heel oud foto-album, gekregen van een buurvrouw. Het was heel mooi, maar het lag maar stof te vangen in een la. Mijn buurvrouw was me dierbaar, maar de mensen in het album kende ik niet. Ik had er dus eigenlijk geen binding mee, maar ergens voelde ik me ook wel schuldig om het te verkopen. Via Den Bosch Ruilt kwam ik in contact met iemand die het album graag wilde. Zij had een moestuin en ik werd uitgenodigd om verschillende planten uit te komen kiezen. Nu staat er onder andere een chocolade-muntplan, een paprikaplant en een klimmende Winde op mijn balkon. De buurvrouw van wie ik het album had was gek op bloemen en planten en had zelf ook een moestuin. Deze ruilovereenkomst kon dus eigenlijk niet beter. Ik geniet nu zonder schuld van het mooie groen. De kist waar de plantjes op staan is een tweedehands gereedschapskist, ook van Puik. Niet gekocht, maar eerlijk gewonnen 😉

44.

Foto 5:
Door de jaren heen heb ik heel wat camera’s en toebehoren verzameld. Ik had een aantal filters liggen toen ik het idee kreeg om er foto’s van mijn opa en oma hier in vast te gieten met acrylaat. Ze hangen in mijn huis, maar ik kan ze dragen als ketting.

55.

Foto 6:
Toen Gijs en ik gingen samenwonen had hij eigenlijk maar één vriendelijk verzoek en dat was een dressoir. Via Marktplaats kwamen we deze op het spoor die we konden ophalen in Helmond. Met gevaar voor eigen leven en boetes op de loer hebben we hem vervoerd (hij stak nogal uit, Gijs moest er op liggen om hem in bedwang te houden). Hij had bijna niet in de woonkamer gestaan want na 6 pogingen wilden we het eigenlijk opgeven om hem door de voordeur de gang in te krijgen. Maar, het is gelukt en we verhuizen nu ook NOOIT meer! 😉 De houten vloer, de halter, de hocker, en de wereldbol zijn van Marktplaats. De koperen kwartjesbuizen en de appels zijn geruild via Den Bosch Ruilt en de magnoliatak is versierd met garen en bolletjes van de Craspedia Globosa (ofwel: trommelstok).

66.

Foto 7:
Het is alweer even geleden dat we onze brieven verstuurden met de PTT. Deze klok is door mijn schoonvader gered uit een oud PTT-gebouw dat gesloopt ging worden. Hij loopt niet, staat symbolisch altijd ‘eventjes voor twaalf.’

77.

Foto 8:
Op deze foto staat mijn duurste Marktplaats-aankoop. Voor €600,- kocht ik bij een handelaar 6 rode stoelen van het Deense merk Duba. Meerdere ribben waren er uit mijn lijf, maar ik heb er geen moment spijt van gehad. Het onwaarschijnlijke gebeurde een week later: ik kon voor €25,- acht ( !) stoelen ophalen bij een kantoorpand in Zeist. Ik wist niet of ik moest huilen of moest lachen, mijn ribben was ik immers al kwijt. Op twee van de stoelen zaten wat koffie- en taartvlekken, maar voor de rest konden ze er mee door. Het was even puzzelen met de oud-directeur om ze alle 8 in de auto te krijgen (ze stapelen niet) maar het paste. Nu staan ze gemixt door het huis en er staan 4 exemplaren bij mijn zus. De tafel heb ik ook gekocht via Marktplaats en de filmspoel heb ik van de week voor €15,- gekocht bij Puik met als doel om er een lamp van te maken voor in de hal.

88.

Foto 9:
De Gispen archiefkast heb gekregen na het overlijden van dezelfde buurvrouw. Ik ben al enige tijd op zoek naar een zelfde exemplaar maar dat valt nog niet mee ( wie oh wie?). Het bureau en de kaartenstandaard kwamen ook bij haar vandaag. De vaas is eigenlijk een oude lampenkap, gekocht in de kringloop, waar ik een smallere vaas in het gezet.

99.

Foto 10:
Ik hou van kleine verrassingen in huis. Deze kleine broeder staat op de lichtknop in de woonkamer. Hij maakte vroeger deel uit van de Playmobil-collectie van Gijs. In ons huis zijn ook kleine verwijzingen te vinden naar onze hobby’s en beroepen en dit is er één van. Wij zijn beiden verpleegkundige.”

1010.

Cornely, dank je wel voor je gastvrijheid!

Bestaat jouw interieur ook grotendeels uit tweedehands, gekregen, geruilde, gevonden of zelfgemaakte spullen en gun je ons een kijkje in jouw budget home? Stuur dan een mailtje naar lonneke@thedevilwearswibra.nl voor meer informatie.