Beparen met Nick

Besparen lijkt vaak een kunst, maar ook jij kan het in de vingers krijgen. Het is namelijk samen te vatten in één woord: opletten! Wij hebben de neiging om in een zeker tempo door het leven te razen en van de ene activiteit naar de andere te hoppen. Tussendoor doen we nog even snel boodschappen of kopen we een shirtje voor vanavond. Dus, geld besparen… hoe dan? Nou, probeer één van de onderstaande tips eens en je zal zien dat je portemonnee minder snel slinkt.

Tip 1 – Boodschappen

Een alledaagse activiteit. Het is dan ook een zeer bekende tip, maar toch stippen we ‘m weer even aan: vergelijk de prijzen van artikelen en let op de prijs per kilo of liter. Kijk ook eens onderin de schappen. Een supermarkt is zo ingericht dat jij producten pakt op ooghoogte. Zo word je gestimuleerd om direct een A-product te grijpen en in je mandje te stoppen. Profiteer ook van de aanbiedingen. Folders worden steeds minder gelezen. Er wordt minder tijd voor vrijgemaakt en bovendien wil je je ook geen oma voelen die met een folder in haar luie stoel zit. Toch staan er dikwijls interessante aanbiedingen in!

Toevoeging van mij (Lonneke): Heb je geen zin in al die folders in je brievenbus? Bestel een ‘Nee/Ja’ sticker (geen folders, wel lokale krantjes) of ‘Nee/Nee’ sticker (geen folders. geen lokale krantjes). Deze kan je GRATIS aanvragen via je gemeente. Zoek de gemeentelijke site op, voer ‘reclamesticker’ in bij de zoekfunctie en je komt vanzelf op de juiste pagina terecht. Heb je een feestje gepland en wil je slim inslaan, check dan reclamefolder.nl om te zien waar je favoriete pils in de aanbieding is. Scheelt vaak een slok op een…biertje!

Extra tip van mij: kies voor een Nee/Ja sticker! Skip de folders, maar lees de lokale krantjes. Vooral als je (als ondernemer) gefocust bent op de lokale markt. Onderschat de kracht van de ‘suffertjes’ niet! 

besparen op boodschappen

Tip 2 – Refurbished electronica

Het is niet alleen duurzaam, maar ook voordeliger dan ooit. Milieuvriendelijk en portemonnee vriendelijk! Je geeft producten een tweede leven. Denk bijvoorbeeld eens aan de mobiele telefoon. Iedereen heeft er wel één. Sterker nog, 80% van de Nederlandse bevolking staart meermaals per dag naar zijn of haar mobiel. Ook voelen we een soort druk om altijd mee te gaan met de trends. Het nieuwste van het nieuwste. Maar bekijk ook eens refurbished telefoons. Een stuk voordeliger en met exact dezelfde specificaties. Dit scheelt je soms wel honderden euro’s.

besparen op elektronica

Tip 3 – Vakanties

Ga zelf eens op onderzoek uit. Tickets en hotels zijn vaak goedkoper als je ze onafhankelijk van elkaar boekt. Voor diegene die bij een reisbureau werkt, sorry! Voor hotels kan je bijvoorbeeld perfect een website als Booking.com gebruiken. En voor tickets is Skyscanner.com een weergaloze website. Dit is een zoekmachine om de voordeligste tickets te achterhalen. Wanneer je het dichterbij huis zoekt, is het tof om met het openbaar vervoer te gaan. Geen parkeerkosten, geen benzinekosten en geen stress. Uitstappen en plezier maken!

besparen op vakantie

Tip 4 – Energie

Neem eens een kijkje op de website: www.energiesubsidiewijzer.nl. Zo achterhaal je heel eenvoudig een actueel en compleet overzicht van subsidies en eventuele andere financiële regelingen. Provincie, rijk en gemeente denken altijd met je mee! Ook al voelt dat soms niet zo. Een sterke beginnerstip zijn de spaarlampen. Die verbruiken 4x minder energie en gaan zo’n 10x langer mee. Het is een investering, maar zal zichzelf in de toekomst terugbetalen.

Toevoeging van mij (Lonneke): check ook nationale-energievergelijker.nl. Zij vergelijken niet alleen energietarieven, maar ook tarieven van telefonie, internet, autoverzekeringen etc. Ik word jaarlijks gebeld en fix elk jaar een beter tarief voor o.a. energie, ook al heb ik het jaar daarvoor een 3-jarig contract afgesloten met leverancier X.  Je kan namelijk afdwingen dat de nieuwe leverancier de ‘opzegboete’ (vanwege voortijdig opzeggen) betaalt. De energie-industrie is een schimmige wereld. Speel het schimmige spel mee en je bespaart tientallen euro’s per maand. Voel je vooral niet bezwaard  t.o.v. je energieleverancier, ook al ben je al járen klant. Ben je ooit gebeld door je leverancier met de mededeling dat je korting krijgt omdat de energieprijzen gedaald zijn? Neen. Met providers van telefonie en internet kan je de discussie aangaan. Met energiebedrijven niet, die laten je gewoon gaan. Doei! 

Besparen op energie

Tip 5 – Sporten

Sportscholen worden stinkend rijk van al die slapende leden. Hoeveel mensen hebben een pasje van een sportschool, maar gaan uiteindelijk zelden? Ontelbaar, in mijn geval althans. Het is ook een sport om te zoeken naar een voordelig alternatief. Ik zeg ‘zoeken’, maar ik bedoel natuurlijk ‘vinden’. Wil jij geen geld uitgeven en toch fit blijven? Ga dan eens wandelen in het park, een stukje hardlopen of leen de hond van je zus en ga naar het strand. Er zijn mogelijkheden in overvloed. Maar je weet wat ze zeggen: “Wij hebben zoveel mogelijkheden, dat we de alternatieven zijn vergeten.”

besparen op sporten

Maar ach, daar heb je bloggers voor 😉

Over Nick

Gastblogger Nick KeijzerGastblogger Nick Keijzer is 31 jaar en woont in Delft. Hij is fulltime tekstschrijver voor onder meer Klik Proces en parttime liefhebber van kleding! Het jagen op koopjes is niet alleen voor vrouwen weggelegd. Ook de hedendaagse man houdt ervan om tweedehands kleding te kopen en op zijn budget te letten. In zijn blogs vertelt hij je waar je moet zijn! Naast blogger is Nick een begenadigd dichter. Onder het pseudoniem ‘Uitgesproken Gasten’ schept hij samen met zijn compagnon Tim prikkelende gedichten en oneliners. Verder schreef hij een muzikaal theaterprogramma waarover je meer kan lezen op www.wijzijnrapaille.nl.

Heb jij nog goede bespaartips die je met ons wilt delen? Graag! 🙂