Verslag van de Waslijn kledingruilmarkt zondag 27 oktober 2013

Afgelopen zondag was het zover: de eerste Bossche editie van de Waslijn kledingruilmarkt. Na enkele weken van voorbereiding mochten we eindelijk los! Aanvankelijk zou de kledingruil plaatsvinden in het Mariapaviljoen, maar vanwege het overweldigende aantal aanmeldingen moesten we uitwijken naar een grotere ruimte. Met dank aan het gelobby van mede-organisator Judith konden we de kapel van het voormalige Groot Ziekengasthuis betrekken.Een perfecte plek qua oppervlakte en ambiance. 

Nadat we de ruimte hadden voorzien van waslijnen, kledingrekken, tafels, spiegels, maataanduidingen en kamerschermen, druppelden de eerste bezoekers binnen. In no time verdrongen ze zich bij de inchecktafels waar de kleding werd gecontroleerd op gaatjes en vlekjes. Alle ingebrachte kledingstukken hingen we vervolgens op maat aan de waslijnen en kledingrekken. Op sommige momenten was het haast niet bij te houden, maar dat deerde de bezoekers niet. Lekker graaien hoort er tenslotte ook een beetje bij. 

De reacties die ik heb ontvangen zijn hartverwarmend. Ik noem er een paar:

Caro Reisinger: “Het was heel gezellig, veel vriendinnen weer even gezien, gesproken en elkaar bijgestaan met beslissen over kledingstukken. Ik heb 4 nieuwe items. Over een half jaar weer?”

Margriet Floris: “Wat een leuk initiatief!

Lien van Mackelenberg: “Het was ‘n succes! Bedankt!”

Eefje van der Heijden: “Super leuk initiatief!”

Annemiek de Bruijn: “Was helemaal leuk!”

Joke de Boer: “Ik heb ervan genoten.”

Carine van Bost: “Het was top! ik heb genoten.”

Nynke de Jong:Dit jurkje nam ik mee bij #DeWaslijn, het leukste kledingruilevenement van Den Bosch. http://t.co/E8r6uORyn9

Kijk, daar doe je het voor: blije mensen. Er zijn op de kop af 100 ruilvouchers uitgeschreven en dan hebben we de ‘kijkers’, kinderen en enkele heren niet eens meegerekend. Ongekend! Er werd gepast en (bij)gekletst, ontmoet en genetwerkt. Maar vooral heel veel geruild. 

Kledingbank ‘s-Hertogenbosch
De Bossche editie van de Waslijn had naast een verbindend karakter ook een charitatieve insteek. Alle kleding die overbleef is gedoneerd aan Stichting Kledingbank ‘s-Hertogenbosch e.o. waar ik me voor inzet. Zes volle zakken komen ten goede aan mensen die zich (tijdelijk) geen nieuwe kleding kunnen permitteren. Elke maandag mogen mensen die zijn doorverwezen door officiële instanties gratis kleding uitzoeken in tweedehands kledingwinkel Nonna Rosa in Rosmalen. We bieden ze hiermee een ‘shopbeleving’ in plaats van dat ze een pakket moeten ophalen in een troosteloze loods. Op die dag worden ze ontvangen door een groep enthousiaste vrijwilligers, die tevens alle ingebrachte kleding sorteren. Dit zijn vrijwel allen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De kledingbank biedt ze als het ware de mogelijkheid om te (re)integreren. De stichting ontvangt geen subsidie en is geheel afhankelijk van de inzet van vrijwilligers en donaties, zowel in natura (bijvoorbeeld kleding, nieuwe sokken, kinderondergoed en huishoudtextiel) als in de vorm van geld of diensten. 

Donateurs
Zo hebben Tanit Legters en Renske van der Heijden van Multimediamonster belangeloos nieuwe flyers en posters ontworpen (zie foto) en heeft drukkerij Wihabo ze gratis gedrukt. Daarnaast heeft Vodafone een prepaid mobiele telefoon gedoneerd aan de kledingbank. Alle ingebrachte kleding wordt zowel verkocht in de winkel (voor heel kleine prijsjes) én komt ten goede aan cliënten van de kledingbank, Het is bij de gratie van Nonna Rosa dat de Kledingbank ‘s-Hertogenbosch e.o. bestaat. Een mooie combinatie van handelsgeest en liefdadigheid, ofwel een win-win situatie!

What’s next?
De Waslijn kledingruilmarkt is slechts een voorbeeld van alle 101 andere activiteiten die ik graag nog wil organiseren in Den Bosch. Denk aan een kledingruil voor kinderen, een vintage per kilo event, een kerstkadoruilmarkt of een Second Life Festival zoals dat in Brussel wordt georganiseerd. NIet in mijn eentje natuurlijk, maar samen met enkele zeer bewogen en bevlogen gelijkgestemden, die ik inmiddels om mij heen heb mogen verzamelen. Tijdens de kledingruil heeft zich nog een aantal enthousiastelingen aangediend. Heerlijk al die geestdrift en creativiteit! Blijkbaar is er behoefte aan dit soort initiatieven in ‘s-Hertogenbosch. 

Heb jij nog leuke ideeën voor duurzame, tweedehands en/of low budget evenementen? Deel ze dan gerust met me. Graag zelfs!  

Credits:
Met dank aan Judith, Anouk, Mieke, Tanit, Sappho, Mechteld, Renske, Brenda, Gabrie en Katrijn voor het mede mogelijk maken van een geweldige middag!