Dit ovenheerlijke recept kreeg ik onlangs van een collegaatje. Uiteindelijk bleek het ook nog eens een budget gerecht te zijn. Althans, je kan het zo duur maken als je zelf wilt. De cocottes (kleine pannetjes met deksel) met een doorsnede van 16 cm koop je voor € 5,95 per stuk bij Xenos.

Wat heb je nodig (voor 4 personen):
400 gram spaghetti
300 gram gehakt (evt. weglaten voor de vega-variant)
Zout en peper
2 uien
1 teentje knoflook
3 el boter
Beetje melk
450 gram diepvriesspinazie of verse spinazie
100 ml slagroom
Nootmuskaat
1 el tomatenpuree
200 gram gezeefde tomaten
1/2 groenteboullionblokje
Boter om in te vetten
Geraspte kaas

NB! In plaats van nootmuskaat gebruikte ik een paar laurierblaadjes en oregano. Ook nam ik verse spinazie (deze week in de aanbieding bij AH). Zeker zo lekker!

Wat moet je doen:
1. Kook de spaghetti volgens de aanwijzing op de verpakking
2. Pel en snipper de uien. Fruit de helft van de uien in 1 el boter
3. Voeg de (bevroren) spinazie en de slagroom toe. Laat afgedekt 10-15 minuten stoven. Breng op smaak met zout en peper.
4. Fruit de rest van de uien en de knoflook in 2 el boter. Bak (het gehakt en) de tomatenpuree kort mee. Voeg 200 ml water, een beetje melk, de gezeefde tomaten, een snufje nootmuskaat (in mijn geval laurierblaadjes en oregano) en het bouillionblokje toe. Breng dit aan de kook en laat ca. 5 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met zout en peper.
5. Laat de spaghetti uitlekken. Leg hem in nestjes in 4 kleine ingevette ovenschaaltjes- of pannetjes. Leg het spinaziemengsel telkens in het midden en giet de tomatensaus tot de rand. Verwarm de oven voor (elektrisch 200 graden, hete lucht 175 graden, gas stand 3), bestrooi de pannetjes met kaas en gratineer de pastanestjes ca. 15 minuten in de oven.

Voor het verrassingseffect kun je de deksels even op de pannetjes doen voordat je ze serveert. De cocottes gaan zonder deksel in de oven!

Als alles goed gaat, wat haast niet anders kan, dan is dit het resultaat: LEKKOR!!

foto (28)
Cocottes