Budget Talk: Dress Your Energy, kleding- en representatie advies voor werkzoekenden met een uitkering.

Via onze gemeenschappelijke vriendin Janine kwam ik onlangs weer in contact met Christien. De laatste keer dat ik haar sprak was zo’n 10 jaar geleden. Op de bruiloft van Janine. Foei! Blijkbaar moesten onze wegen elkaar weer kruisen, want Christien is naast freelance personal shopper en imago stylist (eigenstijl.nl) eigenaresse van Dress Your Energy. In deze hoedanigheid geeft zij advies op het gebied van kleding en representatie aan werkzoekenden met een uitkering. Hoog tijd voor een introductie, dunkt me!

Met wie heb ik het genoegen?
“Christien Tol, eigenaresse van Dress Your Energy in Wageningen.”

Wanneer en hoe is het idee voor Dress Your Energy ontstaan?
“Na verschillende functies in de modebranche te hebben gehad, wilde ik wat anders en ben ik de administratieve kant op gegaan. Toch bleef het kriebelen om iets met mode te doen, maar dan op een andere manier. Ik ging aan de slag als vrijwilligster/styliste bij Dress for Succes in Amsterdam. Ik wilde mensen advies geven over kleding die bij hen paste, maar die vooral hun eigen authenticiteit/persoonlijkheid naar voren liet komen. Wat ik het meest hoorde van klanten die binnenkwamen was “Ik durfde niet zo goed te komen, want ik was bang dat jullie iemand anders van mij zouden maken”. Tijdens hun bezoek merkten ze dat dit zeker niet het geval was. Ik vond het fijn om te werken met de persoonlijkheid van de klant en deze zo goed mogelijk te vertalen naar de kleding, waardoor ze lekkerder in hun vel zaten, meer zelfvertrouwen kregen en dit ook uitstraalden tijdens een sollicitatie. Klanten liepen met meer zelfvertrouwen en plezier de winkel uit dan ze binnenkwamen en dit gaf mij een geweldige boost. Dit was dankbaar werk! In 2011 besloot ik om ervoor te gaan; ik startte Dress Your Energy!

Ik kwam op internet Welzijnsorganisatie Solidez tegen en na een gesprek bleek dat wij wel iets voor elkaar konden betekenen. Zij hadden ook klanten in hun bestand die tot de doelgroep van DYE behoren. Ik kon gebruik maken van een kleine ruimte in een van hun panden en in ruil daarvoor maakten zij gebruik van mijn expertise om te helpen de tweedehands kledingwinkel te verbeteren. Deze winkel is er vooral voor mensen die in de bijstand zitten, het duurste artikel kost 3 euro.

Zo begon ik vanuit mijn knusse ruimte met het inzamelen van kleding (afkomstig van mensen uit mijn netwerk, die ze niet meer gebruiken, maar nog goed genoeg is om een tweede kans te krijgen.) en het inrichten van mijn winkeltje. Dress Your Energy was echt geboren. Heerlijk! Ik kon nu echt mensen blij gaan maken met zichzelf! Nu moest ik alleen nog klanten hebben. Na een aantal gesprekken met de beleidsmedewerker van Afdeling Werk van de gemeente Wageningen kwam het op gang. Ze waren enthousiast over DYE. De eerste klanten kwamen binnen.

Ik besloot mijn diensten uit te breiden met het geven van workshops over representativiteit. Dit was een mooie aanvulling op het beginconcept van DYE. In mijn workshops staat de eigen persoonlijkheid voorop. Kleding en kleur bewust gebruiken om jezelf te versterken, zoals de naam zegt; Dress your Energy. Ik heb inmiddels al diverse workshops gegeven bij de gemeente Wageningen, gemeente Purmerend en in het bedrijfsleven. Daarnaast verzorg ik ook privé consulten en ga ik dit najaar uitbreiden met ‘aangeklede’, interactieve privé workshops bij mensen thuis met bijzondere hapjes en wijnen. Hiervoor ben ik een samenwerking aangegaan met 2 Wageningse ondernemers.”

Voor wie is Dress Your Energy geschikt en wat kost het?
Dress Your Energy heeft 4 takken waarbij de eigen persoonlijkheid altijd het uitgangspunt is;

– Voor mensen met een krappe beurs die zich met positieve energie weer op de arbeidsmarkt begeven en hulp willen bij het zo goed mogelijk uitstralen van hun persoonlijkheid;

– Voor een ieder die hulp wil bij het reorganiseren van de garderobe en advies wil voor het ontdekken en uitstralen van de eigen stijl;

– Voor mensen die in hun eigen omgeving met vrienden/vriendinnen op zoek willen gaan naar hun eigen stijl en uitstraling door middel van het maken van een moodboard tijdens een workshop aan huis;

– Voor bedrijven die willen investeren in de uitstraling van hun personeel.

Dress your Energy is er voor mensen die geen inkomen, een uitkering of een minimuminkomen hebben en op zoek zijn naar (beter) werk.
• Cliënten van UWV of Sociale Dienst
• Cliënten van een reïntegratiebureau
• Cliënten van Solidez

Klanten komen op afspraak en op basis van doorverwijzing. Na een persoonlijk, ongedwongen gesprek waarin ik een goed beeld kan krijgen van de persoonlijkheid en interesses van de klant, gaan we samen kijken wat voor kleding bij hem/haar past en de functie waarop wordt gesolliciteerd. Ook krijgt de klant tips over houding en voorkomen.

Voor de eerste set kleding, bestaande uit een onder- en bovenstuk, investeer je 25 euro. Word je aangenomen, dan krijg je een tweede set voor 20 euro. Op deze manier heb je de mogelijkheid om verschillende combinaties te maken en hoeft het eerste salaris niet aangebroken te worden voor een nieuwe werk outfit. Na een bezoek aan DYE kun je altijd contact opnemen voor aanvullend advies over kleding.”

Zijn er al succesverhalen te vertellen?
“De succesverhalen zijn voor mij de mensen die zichzelf meer durven te laten zien. Ik hoor na de afspraak van klanten dat ze meer durven met hun kleding en kleur en ook anders naar kleding zijn gaan kijken. Nog leuker is het dat het anderen opvalt en ze complimenten krijgen. Ze dragen nu vaker kleding die ze als persoon beter weergeeft. Mijn allereerste klant wilde heel graag wat terugdoen en heeft samen met mij het logo en de website van DYE ontworpen.

Na een workshop aan secretaresses en receptionistes kreeg ik de week daarop mailtjes doorgestuurd van degene die het had georganiseerd. Enkele dames waren voorzichtig wat meer kleur waren gaan dragen om te kijken wat het zou doen. Zou het echt helpen? Het resultaat was dat ze zich veel energieker voelden en meer opvielen in positieve zin. Heerlijk om dit soort verhalen te horen. Daar doe ik het voor! De bewustwording die mensen krijgen van zichzelf en het gevoel dat ze er mogen zijn!

Pasgeleden had ik een jonge vrouw die via de gemeente Wageningen bij DYE terechtkwam. Samen hebben we twee outfits samengesteld en gaandeweg de sessie ging ze steeds duidelijker zien wat er goed bij haar paste en hoe ze al die mooie kanten van zichzelf op de juiste manier naar voren kon laten komen. Dit is voor mij al en mooie beloning. Dat klanten het mooie aan zichzelf zien, dit met kleding kunnen benadrukken en het van top tot teen uitstralen.”

Heb je nog tips voor de lezers?
1. Kleding vertelt een verhaal over jou! Als je naar een sollicitatiegesprek gaat of gewoon op straat loopt, heb je nog niets gezegd, maar heeft je kleding al een verhaal over je verteld. Je kleding straalt voor een groot gedeelte uit wat voor persoon je bent. Je staat hier misschien niet bij stil, maar bedenk zelf eens wat er gebeurt als je iemand tegenkomt die je niet kent. Je kijkt naar de persoon en hebt, zonder het in de gaten te hebben, al een scan van de persoon gemaakt (kleding en voorkomen) en een inschatting gemaakt van wat voor iemand het is.

2. Probeer altijd je authenticiteit/persoonlijkheid naar voren te laten komen in je kleding. Ben je bijvoorbeeld gek van schoenen en je bent iemand met humor, draag dan bijvoorbeeld een sieraad als aanvulling op je (verder rustige) kleding waar dit in te zien is. Gebruik sieraden om je kleding af te maken en een persoonlijke touch te geven.

3. Ben je spiritueel, draag dan gerust je sieraden waar dit uit blijkt, maar laat het niet de overhand nemen. Het belangrijkste advies dat ik kan geven is; gebruik kleding om jezelf te versterken en wees niet bang voor kleur. Kleur geeft je een goed gevoel en je straalt dit uit. Kleding is taal! Er zijn veel boeken geschreven over het gebruik van kleur. Het kan heel verhelderend en leuk zijn om wat meer inzicht te krijgen in je garderobe en wat het over jou vertelt. Wees niet bang om gezien te worden! Ieder van ons is uniek. We hebben allemaal iets moois. Ja, echt allemaal! Straal dit uit! Voel je je lekker in je kleding, dan geeft dit tevens een lekker gevoel, energie en zelfvertrouwen. Dit wordt door anderen opgemerkt en kan net het extraatje zijn waardoor een toekomstige werkgever jouw persoonlijkheid graag in zijn/haar bedrijf wil hebben. Voorbeeld: Een vriendin van mij ging solliciteren bij een nieuwe werkgever en ging gekleed zoals ze is; pittig, vrolijk, vrouwelijk, mensen-mens en hands on. Ze had haar outfit afgemaakt met een paar rode pumps. Ze waren onder de indruk van haar kwaliteiten en verschijning en ook van de rode pumps. Na het gesprek en een aantal kandidaten later werd besloten wie het zou worden en het werd de dame met de rode pumps. Toekomstige collega’s hadden haar zien lopen en de schoenen vielen ook hun op. Het straalde lef uit en vrouwelijkheid! Het mag!

4. En dan natuurlijk….waar koop je veel voor weinig?
• In je eigen kledingkast! Trek elke zomer en winter je kledingkast leeg en maak nieuwe combinaties. We vergeten vaak wat er nog achter in de kast ligt en dit zijn juist de dingen die zo leuk te combineren zijn met je nieuwe aankopen. Combineer gerust wat zomer met wintergoed. Voor je het weet heb je weer een nieuwe garderobe.
• De Markt! Op de markt vind je vaak net die ene trend voor een mooi prijsje. Wil je graag meegaan met de trend, maar niet de hoofdprijs betalen en nog genoeg geld overhouden om nog een paar extra gave pumps te kopen? Shop het lekker bij elkaar op de markt!
• Struin tweedehands winkels af. Daar vind je vaak de leukste en aparte kleding. Ik heb zelf twee schitterende leren rokken gekocht voor 6 euro en een prachtige jaren ‘70 retro jurk voor 10 euro. Ja, echt!
• Hou de sale in de gaten in de verschillende (online) winkels
• Shop in de zomer de afgeprijsde wintercollectie. Dit geldt voor kleding en schoenen. Kan je net die hele leuke laarzen waar je al het hele seizoen bij liep te kwijlen, maar niet kon betalen, voor een leuk prijsje kopen. Helemaal niemand die ziet dat ze van een vorig seizoen zijn!

Have fun Dressing Your Energy!”