Via twitter kwam ik in contact met Karin Wagemakers (@Krien2). Via deze gastblog vertelt zij over haar voedselsnobisme en groene geluk in de vorm van een moestuin. Laat je inspireren door de biologische budget tips van deze bevlogen dame met tweedekans kippen!

“Ik ben Karin, 42 jaar, niet-fotogeniek, samenwonend met Richard. We hebben twee dochters, Rosheen en Tori. We proberen, binnen ons budget, duurzaam en bewust te leven. Marktplaats en erfstukken hebben ons interieur gemaakt tot wat het is en met ons erbij is het zoals het moet zijn, ons thuis. Art Deco, Bauhaus, hout en grijswaarden, voor de dames aangevuld met bloemenkleuren. Onze gezamenlijke hobby is onze moestuin. Door Lonneke kwam ik op de site www.bijstandsgerechten.nl waar je kunt kiezen uit gerechten voor een klein budget. Het proberen waard, dacht ik. Na het lezen van de verschillende recepten bleek ik enorm verwend te zijn. Niet dat in ons huishouden geen blikken tomatenprut worden gebruikt of enkel dure pasta’s worden gegeten, maar wat wij aan verse groenten en fruit wegwerken in een week is onbijstands. Voedselsnobs, zoals mijn lief ons noemt.

Voedselsnobisme
Ons voedselsnobisme kost ons tijd en arbeid, maar levert de beste budget tip op die ik kan geven. Groen geluk in de vorm van een volkstuin. Een rijkdom in onze ogen. Door die moestuin zijn we anders gaan kijken naar ons eten. Het leek ons leuk om als gezin een moestuin te hebben, om samen buiten bezig te zijn. Groene vingers kweken. Het voelt goed om je diepvries te kunnen vullen. Om jam te maken van wat je eigen tuin je brengt. Om te weten wat je eet. We hebben ook kippen. Alle drie gekregen, onze tweedekans kippen. Ze eten, naast granen, ons groenafval op en wij hun eieren. De moestuin levert ons meer op dan groenten alleen; rust, ontspanning, beweging, sociale contacten, plezier.

Etenderwijs natuurlijk ook budget tips in ons huishouden, voor de soepeters. Van de stronk van broccoli kun je een heerlijke broccolisoep maken en als we kip eten maken we van het vel en de botjes een bouillon voor soep of risotto. Recepten worden samengesteld uit wat op het internet te vinden is, zo gaat het meestal bij ons. Een idee, googlen op dat idee, uitkomen op een recept en dan wordt het aangepast. Op biobudget.nl staan leuke recepten met handige tips om zo voordelig mogelijk toch biologisch te kunnen eten. Marktplaats is bij ons ook favoriet, natuurlijk!

Recept: gemarineerde aubergine
Een recept van de hand van mijn lief, aubergine voor op de grill of BBQ. Vegetarisch vlezig, maar vooral heel lekker!
Marinade voor 1 grote aubergine: 1 el ketjap, 1 el chilisaus, 1 el arachideolie, 1 tl honing, sambal naar smaak. Snijd de aubergine in ronde schijven en haal deze om en om door de marinade. Leg ze daarna in een schaal in de koelkast om de marinade in te laten trekken. Bak ze daarna in de grillpan, op de grill of op de BBQ.”

IMG_20140310_190836Schermen voor de peulen (Marktplaats)

IMG_20140310_191201In de tunnelkas begint het voorzichtig lentegroen te worden (de tunnel hebben we voor € 50,- overgenomen van vorige tuinder)

IMG_20140310_191050Kippenflat voor onze kippen ‘Tandoori’, ‘Knots’ en ‘Nugget’ (Marktplaats, voormalige tuinkast).