Het stond al heel lang op ons to do lijstje: een weekendje Haarlem. Sinds enkele jaren sparen vriendin Renate en ik 25 euro per maand voor leuke reisjes. Zo gingen we al eens samen naar New York, Madrid en Edinburgh. Tussendoor doen we ook wel eens een stedentripje in Nederland. Den Haag, Amsterdam en onlangs gingen we dus eindelijk naar Haarlem. En het voldeed aan al onze verwachtingen!

Via een aanbieding in het Brabants Dagblad boekten we een kamer in het Best Western Palace hotel aan het strand van Zandvoort. vbghhhhhhhhhhhhhhhhv  (< sorry, dat was mijn kat). Aangezien we pas aan het einde van de middag arriveerden besloten we de avond door te brengen in het hotel. De volgende ochtend zaten we al bijtijds aan het ontbijt, want we wilden zo snel mogelijk naar Haarlem. De regen namen we voor lief. Het station van Zandvoort ligt op 3 minuten loopafstand van het hotel en met de trein ben je binnen 10 minuten in Haarlem. Top!

Room with a view!

Toen we bijna in het centrum waren kwamen we erachter dat we vergaten uit te checken op het station. KAK! Dus hop, weer terug in de zeikende regen. Bij een souvenierswinkeltje kochten we een plu, want mijn jas en schoenen bleken niet waterproof. Onderweg stopten we bij Jetties (Kruisweg 57) voor een kop koffie en zelfgebakken taart. Nom! Ik ging voor de appeltaart en Renate voor de chocoladetaart, die ze – wonder boven wonder – niet op kreeg. Bij Jetties kun je lekker, gezond en 100% natuurlijk eten. Ze gebruiken zoveel mogelijk eerlijke en pure grondstoffen. Het liefst uit de regio en waar het kan biologisch. Je kunt er ook jams, kookboekjes, koekjes en chocolade, koffie en thee, biologische wijnen, ansichtkaarten, theedoeken en keukenspullen kopen. Het assortiment is biologisch of voorzien van een Fairtrade keurmerk. Kijk op feestboek voor meer informatie.

Het winkeltje van Jetties

Jetties

Zelfgemaakte taart bij Jetties

Toen we onze buikjes hadden gevuld liepen we door richting de Koningstraat. Hier zit de coolste speelgoedwinkel van het land: Meneer Paprika. Speelgoedwinkel is eigenlijk geen goede omschrijving, want je vindt er naast héél veel speelgoed ook een café waar je lekkere broodjes en taartjes kunt eten. Ideaal voor ouders die met hun kroost gaan shoppen. Even uitpuffen terwijl de kids de winkel onveilig maken. Op de bovenverdieping bevindt zich bovendien een ruimte met vintage meubels en retro kinderfietsen. Te gek! Er is een feestboekpagina waar je meer kunt zien.

Geweldige lampen bij Meneer Paprika

Eames schommelstoel bij Meneer Paprika

We vervolgden onze tour richting de Raamvest. Op internet had ik wat leuke plekjes opgezocht en Portrait werd meerdere keren getipt. Portait concept store is gevestigd in een voormalige paardenstal. Een aangename plek waar je fashion, design, vintage én een goede kop koffie kunt kopen. Neem plaats aan de grote tafel, in de gezellige zitjes of in de erker en geniet van de rust, terwijl je een boekje leest of je mail checkt. Absoluut een bezoekje waard! Portrait zit ook feestboek waar je meer foto’s kunt bekijken.

Portrait

Door de eigenaresse van Portrait werden we gewezen op de HipShops-route. We hebben niet alle hippe adresjes die Haarlem rijk is bezocht, maar wel een aantal, waaronder Greenwich Village in de Schagchelstraat (design, vintage vondsten en werken van lokale kunstenaars. Mooi spul, maar wel een beetje prijzig) en STAAL waar ik zo nog meer over vertel. Onderweg kwamen we namelijk nog langs Best Kept Secret in de Gierstraat. Mijn hart ging sneller kloppen bij het zien van de uitgebreide collectie street style vintage kleding uit Londen. Kwijl! Mijn portemonnee dacht er helaas anders over…

Best Kept Secret

Via verschillende kleine straatjes kwamen we terecht bij STAAL aan de Gedempte Oude Gracht. Wat een fijne tent! Je kunt er terecht voor een kop koffie of een heerlijke en eerlijke (lees: biologische) lunch met producten uit de streek. Op donderdag na 17.00 uur kun je aanschuiven bij de Table d’amis en op vrijdag bij Table d’hôtes. Dan kookt de chef uit een van de kookboeken die je er kan kopen. Daarnaast vinden er regelmatig culturele, literaire en culinaire activiteiten plaats, zoals EAT&READ. Wij genoten er van lekkere boterhammen en verse sapjes!

(H)eerlijke lunch bij STAAL

(H)eerlijke lunch bij STAAL

Als je in Haarlem bent mag een bezoek aan de Jopenkerk natuurlijk niet ontbreken. “Jopen heeft de eeuwenoude Haarlemse brouwtraditie in ere hersteld. Een voormalig godshuis in het levendige centrum van Haarlem is omgetoverd tot een moderne stadsbrouwerij, grand café en restaurant.” Niets is minder waar. Wat een gezelligheid. En drukte! Toen we eindelijk een hangplekje hadden bemachtigd dronken we een paar speciaalbiertjes. Echt een geweldige hang out!

Biertjes drinken in de Jopenkerk

Biertjes drinken in de Jopenkerk

En weer door! Bij de AH kochten we alvast wat te drinken en te snacken voor in de hotelkamer. Jacqueline Govaars  (ex-Krezip) hield de rij een beetje op 😉 Op onze tocht terug naar het station – die uiteindelijk nog een paar uur duurde – stuitten we op een gigantische pop-up store met de meest waanzinnig mooie vintage en design spullen voor heel fijne prijsjes! Ik ben even de naam kwijt, maar grote kans dat de winkel alweer weg is. Het liep al tegen sluitingstijd, anders had ik er zeker iets gekocht. Bummer…

Update: de store heet Home Stock en heeft vestigingen in Eindhoven, Haarlem en sinds kort ook in Nijmegen. Toch niet zo ‘pop-up’ dus 😉 Check feestboek voor meer info! 

Pop-up vintage

Pop-up vintage

Tenslotte belandden we in de Raaks Halle, waar ik compleet uit mijn plaat ging. In deze concept store aan de Drossestraat kunnen kleine ondernemers en (web)winkeliers een hoekje huren, waar ze hun waren kunnen etaleren en verkopen. Elke winkeleigenaar is tenminste één dag per week aanwezig. Op de andere dagen helpen de andere ondernemers met de verkoop van de producten. Nah! Diversiteit is de leus, dus je vindt er een scala aan producten op het gebied van design, craft, gifts, house and living, art en food. Toen we de enorme Halle binnenkwamen zat een meneer mooie liedjes te spelen op de piano. Ik dook uiteraard gelijk de tweedehands en vintage hoekjes in, maar als je wilt kun je er uren rondzwerven. Er is zoveel leuks te zien! Er bevindt zich ook een galerie in de kunstkelder die ruimte biedt aan 10 tot 20 kunstenaars. Via feestboek blijf je op de hoogte van alle activiteiten. Ik wil ook zo’n hal in Den Bosch!

Een van de vele leuke hoekjes in de Raaks Halle

Een van de vele leuke hoekjes in de Raaks Halle

Na al dat geshop en geslenter waren we toe aan iets hartigs. Naar aanleiding van een tip op twitter besloten we een hapje te gaan eten bij De Pizzabakkers – Pizza & Prosecco aan de Kruisweg. Halleluja! De pizza’s worden gebakken in houtovens. Door het complexe deegbereidingsproces is de bodem krokant, superdun en vol van smaak. De pizza’s worden belegd met uitsluitend verse en (zo veel mogelijk) ambachtelijke ingrediënten. De worsten en hammen komen van familiebedrijven in Toscane. En dat proef je. We hebben heerlijk zitten smikkelen en geproefd van de prosecco en zelfgemaakte limoncello. We hebben zelfs kennisgemaakt met de limoncello-cocktail. Vergelijkbaar met de mojito, maar dan op basis van limoncello en prosecco. Lekker, heur!

Smikkelen bij De Pizzabakkers – Pizza & Prosecco

We hadden nog veel meer kunnen ontdekken in het heerlijke Haarlem, maar de koek was op. Ik ga zeker nog een keer terug om de gehele HipShops-route te doen en andere leuke adresjes te bezoeken. Van Zandvoort hebben we, mede door het slechte weer, niet zo veel gezien. Al moest en zou ik zondag even over het strand banjeren. Love it!

Onze volgende trip is weliswaar al gepland, maar daarvoor moeten we nog even doorsparen. In het voorjaar van 2016 gaan we namelijk Valencia verkennen. Joe!

 IMG_20150103_140826

20150108_005238 20150108_005101