Budgettip: bijstandsgerechten.nl, iedere dag goedkoop, gezond en snel aan tafel.

Via vriendin Mariëlle werd ik gewezen op de website bijstandsgerechten.nl. Een initiatief van Merlien Welzijn (what’s in a name?) die opgegroeide in een eenoudergezin dat rondkwam van een bijstandsuitkering. Merlien ging studeren en heeft inmiddels een goedbetaalde baan, maar de (com)passie voor mensen die het met minder moeten doen is altijd gebleven. Door de kabinetsplannen van Rutte II nam het idee van Merlien – gerechten en tips delen met een ieder die het niet zo breed heeft – concrete vormen aan. De crisis wordt voor steeds meer gezinnen voelbaar en het vergt dan ook aardig wat creativiteit om met een beperkt budget een gezonde maaltijd te bereiden.  

5 euro
Op
bijstandsgerechten.nl vind je een keur aan low budget gerechten. Iedereen kan een gerecht indienen, mits het lekker én gezond is. Ongezonde voeding is vaak goedkoop, maar gaat op den duur ten koste van je weerstand met alle gevolgen van dien. Voor slechts 5 euro zet je al een voedzame maaltijd op tafel. Op de site vind je een uitgebreid overzicht van 5 euro-maaltijden met vlees, vis of vegetarisch. Neem nu de Annekes macaronischotel voor 4,24 euro of Jokes koolvisschotel voor 4,65 euro. 

Budgetkookboek
Met gepaste trots kondigde Merlien onlangs aan dat na de zomer van 2013 haar budgetkookboek ‘Koken voor 4 personen voor € 5’ wordt uitgegeven. In het boek staan ca. 40 recepten waarmee Merlien zelf is opgegroeid. De meeste gerechten zijn voor minder dan 5 euro te bereiden. Het kookboek kost € 12,95 en komt rond 16 september op de markt. 


Bespaartips
Naast goedkope maaltijdtips biedt bijstandsgerechten.nl ook 
andere bespaartips. Hoe ga je bijvoorbeeld om met verjaardagen en vakanties als je het weinig te besteden hebt? Via de facebook pagina word je van alle nieuwe gerechten en budgettips op de hoogte gehouden. Dus liken die hap! 

Sponsoren gezocht!
Je kunt ook op andere manieren bijdragen aan het goede werk van Merlien. Bijvoorbeeld door middel van sponsoring. Werk jij bij een bedrijf dat de doelgroep kan voorzien van bespaartips? Stuur dan een email naar info@bijstandsgerechten.nl en informeer vrijblijvend naar de kosten en voorwaarden. 

Steun van woningcorporaties 
Naar aanleiding van een mailing besteden reeds 60 woningcorporaties in Nederland regelmatig aandacht aan bijstandsgerechten.nl. Woonstichting Ettenleur heeft zelfs flyers ontwikkeld en gebruikt de recepten in een cursus over budgetbewaking. Een mooi voorbeeld van co-creatie. Dat zouden meer corporaties moeten doen!  

 
Ken jij ook een lekker en gezond budgetrecept, vul dan het
contactformulier in op de site. Wie weet, komt jouw tip in aanmerking voor een ‘zonnestraaltje’, een leuke incentive, zoals een kadobon van H&M. Al moet dit natuurlijk niet je motivatie zijn.

NB! Sinds kort is er ook een Belgische site over budgetkoken online: www.budgetkoken.be. Met gerechten tot maximaal 10 euro voor 4 personen.