Budget Talk: interview met budgetcoach Daniëlle Knapen. 

Veel mensen hebben tegenwoordig moeite het hoofd boven water te houden. Zie maar eens uit de financiële problemen te blijven als je je huis niet verkocht krijgt of je baan kwijtraakt. Het is niet voor niets dat TV-programma’s als ‘Een dubbeltje op zijn kant’ en ‘Uitstel van executie’ als paddestoelen uit de grond schieten. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik zelf ook wel eens het overzicht verlies. Jep, zelfs een budgetshopper moet op de kleintjes letten (*kuch*). Budgetteren is dan ook geen overbodige luxe.

Iemand die alles weet van budgetteren en je daarbij kan helpen is budgetcoach Daniëlle. In Budget Talk vertelt zij over haar werk en de do’s en don’ts op financieel gebied.  

Met wie heb ik het genoegen?
“Mijn naam is Daniëlle Knapen, nog net 36 en moeder van twee zoontjes (10 en 6). Ik woon in het Limburgse Ospel, samen met Dirk en de kids. In mijn tienerjaren wist ik zeker dat ik kleuterjuf wilde worden. Na een stage bij kleuters wist ik ook al heel snel dat ik dat niet wilde, haha. Toch heb ik 13 jaar in het basisonderwijs gewerkt. Sinds 1 januari 2010 werk ik van huis uit als budgetcoach en als trainer financiële educatie. Als budgetcoach help ik mensen die het overzicht op hun financiën totaal kwijt zijn weer op weg, als docente geef ik les over omgaan met geld. Heerlijk om een groep pubers en jong volwassenen de basiskennis over alles wat met geld te maken heeft bij te brengen. Gewoon lekker op een gezellige en vooral interactieve manier.”

Wat doet een budgetcoach precies?
“Een budgetcoach helpt mensen die het overzicht over hun financiën kwijt zijn weer op weg. Samen een goed overzicht inkomsten, uitgaven, achterstanden (en eventuele schulden) maken en natuurlijk de juiste tips en adviezen geven over hoe dan met het besteedbare budget om te gaan. Ik bedoel, overzicht is één, maar als jij de creditcard maar laat wapperen ben je het overzicht ook alweer snel kwijt. Een budgetcoach wordt vaak verward met een schuldhulpverlener. Onterecht. Een budgetcoach is er niet voor het oplossen van schulden. Natuurlijk kom ik ook mensen tegen met schulden, maar die verwijs ik dan keurig (met het overzicht al op zak) door naar de schuldhulp. Een budgetcoach werkt preventief: hoe voorkom ik, door goed overzicht en inzicht, financiële problemen? Dat is dé vraag.”


Voor wie is een budgetcoach geschikt, hoe kom je ervoor in aanmerking en wat kost het?
“Een particulier die wil weten waar het geld toch iedere maand blijft, die overzicht wenst en een goede thuisadministratie op wil zetten kan zelf een budgetcoach inschakelen. Een werkgever die een werknemer wil helpen, kan voor die werknemer een budgetcoach inschakelen. Gemeentes en banken die meer preventief werken, hebben vaak een budgetcoach ofwel in dienst of schakelen deze extern in. 

Het belangrijkste is: haal je kop uit het zand! Achterstanden en financiële problemen lossen zich niet vanzelf op. Doe dus in elk geval iets. Je kunt altijd bij jouw gemeente terecht voor hulp. Ik werk als budgetcoach met een vast uurtarief. De start zal altijd een goede financiële analyse zijn. Daarom heb ik hiervoor een vast bedrag gesteld. Wat ik heel belangrijk vind is dat ik niet vooraf zeg dat het bijvoorbeeld 1500 euro kost (sowieso een belachelijk tarief, maar ik kom het tegen!), maar werk op maat lever. Alles wat ik doe, pas ik aan aan de wensen van de opdrachtgever en de situatie. Voor een perfectionist als ik is dat heerlijk! Op de basisschool waar ik werkte heb ik zo lang dingen moeten doen waar ik niet achterstond, daar word je heel ongelukkig van!”


Is er een succesverhaal dat je met ons wilt delen?
“Er zijn van de afgelopen 3½ jaar vele succesverhalen. Gelukkig maar! Daar doe ik het voor, dat geeft mij voldoening. Een traject wordt een succes als de mensen waarom het gaat écht de knop om zetten en zich beseffen: “Dit wil ik niet mee!” Schouders eronder en ervoor gaan. Het gaat bij financiële problemen oplossen namelijk niet om geld, maar om gedrag. En dat moet je willen veranderen. Vergelijk het met stoppen met roken of afvallen: waarom vindt iedereen dat toch zo moeilijk?

Ook zeker een succes is mijn financiële educatie. De manier waarop ik dit aanpak en op maat maak, zorgt ervoor dat studenten en docenten hier helemaal enthousiast van worden. Ik bedoel, een studente die in een tussenuur vraagt of ze mijn les bij een andere groep mag volgen omdat ze dat leuker vindt dan een vrij uur, dat is toch zeker een groot compliment?”

Heb je verder nog (budget)tips voor de lezers?
“Heel obligaat, maar het blijft de basis voor een gezond financieel leven: op is op. Dit zijn we in Nederland totaal uit het oog verloren. Helaas, want we doen er onszelf tekort mee. We liggen wakker van hoe het toch allemaal moet en sluiten vervolgens een derde krediet of roodstand af. We betalen ons scheel aan rente en zo wordt het erger en erger. Jammer, niet doen. Gewoon nee durven zeggen. Tegen je kinderen, maar ook tegen de zogenaamde sociale druk. 

Voor gezinnen met kinderen is het boek “Geld, gezin en geluk”, dat ik samen met Eef van Opdorp schreef, een aanrader. Heerlijk om in 2014 met je hele gezin mee aan de slag te gaan.”


Dank je wel voor je bijdrage, Daniëlle!

Wil je meer weten over budgetcoaching? Kijk dan op de website van Daniëlle: 
www.budgetcoachzuid.nl of zoek naar een budgetcoach bij jouw in de buurt, bijvoorbeeld op www.budgetcoach.nl.

P.s. Daniëlle zit ook op twitter!