Zoals beloofd, houd ik jullie op de hoogte van mijn budgetcoachingstraject. In Budgetcoaching #1 vertelde ik dat ik, ondanks mijn budget blog, af en toe het (financiële) overzicht verlies. Met als gevolg dat ik altijd een stukje maand overhoud. Paniek! Mede daarom besloot ik een budgetcoach in de arm te nemen.

Goed nieuws: ik heb mijn eerste ‘month on a budget’ – inclusief 4 dagen carnaval – glansrijk doorstaan! Het lijstje dat ik samen met budgetcoach Thijs heb ingevuld heeft veel inzicht gegeven. Ik weet nu precies wat er maandelijks in- en uitgaat aan vaste lasten en variabele kosten. Met name op de variabele kosten heb ik flink bezuinigd. Denk aan boodschappen, kleding en andere ‘nice to have’ spullen. Door mijn onregelmatige levensstijl is het me nog niet gelukt om met weekmenu’s te werken, maar ik ben wel bewuster gaan inkopen. Ik let nóg meer op aanbiedingen en koop bepaalde spullen elders als ik weet dat ze daar goedkoper zijn. Toiletpapier en wasmiddel koop bijvoorbeeld altijd bij Kruidvat en groente en fruit haal ik vaak op de woensdagmarkt.

De vorige keer heb ik een actielijst opgesteld. Hieronder zie je hoe de zaken ervoor staan.

Actielijst:
1. Goede doelen opzeggen > check!
2. Een extra betaalrekening openen voor vrije besteding (lees: variabele uitgaven). Alle vaste lasten worden van een andere rekening afgeschreven > check!
3. Eén bedrag voor de hele week pinnen; op = op! > check! (al heb ik soms een beetje moeten bijpinnen…)
4. Een kasboek bijhouden > moet ik consequenter doen
5. De glazenwasser bellen > check! (hij komt nu eens per halfjaar i.p.v. eens per 2 maanden)
6. Werken met weekmenu’s > voor verbetering vatbaar
7. Bewust inkopen doen (aanbiedingen bekijken, huismerk i.p.v. A-merk etc) > check!
8. Letten op impulsaankopen (‘need to have’ / ‘nice to have’) > gaat véél beter!
9. Alle paperassen (facturen, bankafschriften, loonstroken etc.) ordenen in mappen > voor verbetering vatbaar
10. ‘Nee’ durven zeggen tegen vrienden als de poen op is > gaat véél beter!
11. Maandelijks een bedrag reserveren voor ‘onvoorziene’ kosten, zoals eigen bijdrage ziektekosten, een defecte wasmachine of zieke huisdieren > check!
12. Bezuinigen op roken > voor verbetering vatbaar

Vooral de administratieve zaken, zoals het bijhouden van een kasboek en het opbergen van paperassen, laten nog te wensen over. Voor het kasboek heb ik gisteren een gratis telefoon-appje gedownload in de App Store: ShoppingCost. Deze app is herkenbaar aan onderstaand icoontje als je op ‘kasboek’ zoekt.

SC
Elke uitgave die ik doe noteer ik in de app. De datum en tijd worden automatisch weergegeven, maar zijn eventueel aan te passen als ik het een keer vergeet. Door het gelijk te doen hoef ik niet alle kassabonnen te bewaren. De app telt alle bedragen automatisch op en na een week mail ik het complete kasboek naar mezelf en naar Thijs. Handig!

SCm
Mocht je je herkennen in mijn budget issues, kijk dan eens of je in aanmerking kunt komen voor een budgetcoach. Veel woningbouwverenigingen stellen er gratis een ter beschikking, bijvoorbeeld als iemand zijn/haar huur niet meer kan opbrengen. Ook zijn er werkgevers die bereid zijn een budgetcoach in te schakelen voor werknemers die in de problemen dreigen te raken. Of neem eens een kijkje op budgetcoachgroep.nl, hier vind je al heel veel informatie. En je kunt met je vragen natuurlijk ook bij mij terecht!

Wordt vervolgd…