Onlangs werd ik benaderd door Friso Kluitenberg van highperformer.nl, een blog over stressvrije productiviteit. Met simpele tips & trucs leert hij je hoe je je persoonlijke effectiviteit kunt verbeteren. Omdat ik zelf wel wat structuur kan gebruiken – ‘chaos’ is my middle name – en jullie er wellicht ook baat bij hebben, deel ik graag zijn eerste gastblog over…

*** tromgeroffel ***

sparen!

WAAAAAAT? Boring!

Mja, dat dacht ik aanvankelijk ook. Geloof me, ik vind sparen superstom. Een noodzakelijk kwaad, waar niks leuks over te melden is. En toch, toen Friso vertelde over zijn spaarspelletje werd ik getriggerd. Sterker nog: ik overweeg serieus om het te proberen. Omdat ik stiekem best veel geld uitgeef aan onnozele dingen (ook al zijn ze goedkoop) en er behoorlijk ‘prijzige’ wensen op mijn bucketlist staan, die ik nevernooit ga afvinken als ik niet spaar. Ik wens bijvoorbeeld nog de volgende bestemmingen te bezoeken:

 1. San Fransisco
 2. The Highlands of Scotland (mede met dank aan Outlander, zie Netflix!)
 3. De Galapagoseilanden of Suriname om reuzenschildpadden te zien
 4. Burning Man festival in Nevada, US
Golden Gate Bridge

San Fransisco: Yes, please!

reuzenschildpad

Ooit hoop ik deze van dichtbij te zien

Isle of Skye

en alle mystieke plekken van de Schotse Highlands te ontdekken, zoals Isle of Skye

bucket list burning man

en liefst nog Burning Man mee te maken

Maar ja, daar is geld voor nodig (en niet te zuinig!). Haast onmogelijk als je het mij vraagt. Maar niet als je het Friso vraagt! Volgens hem kan je makkelijk 900 euro per jaar bij elkaar verzamelen door dagelijks een paar euro’s te besparen en tegelijkertijd af te rekenen met slechte gewoontes. Hoe? Lees meer over zijn spaarspel en laat weten wat je ervan vindt.

Go, Friso!

Friso Kluitenberg highperformer.nl

Friso besteedt de meeste van zijn spaardoelen aan zijn liefde voor paarden

Iedereen heeft slechte gewoontes. Jij ook, toch? Gewoontes die je liever niet hebt, omdat ze niet goed zijn voor je gezondheid of je (ongemerkt) heel veel geld kosten. Zonde! Met mijn spaarspelletje sla je twee vliegen in één klap: je gebruikt een leuk spaardoel om gemotiveerd te blijven én vervangt ‘slechte’ gewoontes door goede.

Sparen, als je het goed doet, is stiekem best leuk en een beloning voor je wilskracht. Ik nodig je uit om het ‘spaarspelletje’ te proberen. Een spel om sparen leuk en makkelijk te maken. 

Het spaarspelletje

Waar het in het kort op neerkomt is dat je een concreet spaardoel bepaalt. Dit kan een vakantie, mooie ervaring, renovatie in huis of een nieuwe telefoon zijn. Whatever. Iets waar jij van droomt. 

Voor dit doel spaar je, maar je mag het spaargeld alleen halen uit dagelijkse uitgaven die goedkoper kunnen of die je besteedt aan slechte gewoontes waar je eigenlijk vanaf wil.

Stel, je hebt zin in pizza*. Die kan je natuurlijk laten bezorgen (slechte gewoonte), maar je kan ‘m ook zelf afhalen of je gooit een diepvriespizza in de oven. Het geld dat je daarmee bespaart houd je gelijk apart. Begin vooral klein; ga je slechte gewoontes na en probeer deze te vervangen door goedkopere alternatieven, ook al leveren ze slechts een of twee euro winst op. De kleine beetjes zetten echt aan en dat is waarom dit spaarspelletje werkt. Mits je je er elke dag aan houdt…

*als je pizza een slechte gewoonte vindt kan je natuurlijk iets gezonders kiezen 😉

Een rekenvoorbeeld:
Als je elke dag € 2,50 bespaart, dan levert dit je aan het einde van de week € 17,50 op (voor mij één extra paardrijles). Op maandbasis is dit € 70,00 (ter waarde van een abonnement op een Iphone X) en op jaarbasis € 921,00. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar van € 912,00 kan ik een leuke vakantie of een trektocht te paard boeken!

Door op deze manier te denken, maak je bewustere keuzes. Is die ‘gewoonte’ echt nodig (pizza) of spaar je liever voor iets beters?

De spelregels

Elk spel heeft regels, het spaarspel dus ook:

 1. Stel jezelf een spaardoel: wat is het en wat kost het?
 2. Wanneer denk of hoop je het spaardoel te bereiken?
 3. Heb je je spaardoel bereikt, besteed het geld dan ook daaraan
 4. Neem tussentijds niets op uit je spaarpot!
 5. Zet voor jezelf duidelijk op papier welke ‘slechte’ gewoontes je voor je spaardoel wilt inzetten, hoe je deze wenst te vervangen en wanneer je mag storten 
 6. Stort niks extra’s in je pot! Je spaardoel, hoe groot of klein het ook is, is een beloning!
 7. Speel niet vals
De spaarpot

Je kan een fysieke of digitale spaarpot nemen, net wat bij jou past. Ik ben zelf student bedrijfsinformatica geweest en houd het graag strak. Ik vind het leuk om het door middel van een app of in excel bij te houden, zodat ik direct op mijn telefoon zie hoeveel procent ik al gespaard heb. Thriv is hiervoor dé tool. Maar je kan ook gewoon een glazen potje nemen en wat vakjes er op zetten. Een vriendin van mij doet het op deze manier; elke keer als ze er 5 euro in mikt streept ze een vakje af. Een ander idee is om een spaarpot in een bepaald thema te kopen. Spaar je voor een vakantie, koop dan een reisspaarpot (Expo).

Spaarpot Friso Kluitenberg productiviteit

 

TIP 1: gooi er niets extra’s in! Je loopt dan namelijk het risico dat je er weer geld uithaalt, als je het ‘even snel’ nodig hebt. Ook al is het voor een collectant 😉

TIP 2: vind je het lastig om niks uit je spaarpot te halen? Laat de pot beheren door een vriend of vriendin die je vertrouwt.

Je zal zien dat je van minder geld kunt leven en, omdat je je geld niet besteedt aan slechte gewoontes, spaart voor iets wat je écht graag wilt of nodig hebt. 

Concrete ideeën

Het vergt een beetje creativiteit, maar je kan feitelijk zelf bepalen wanneer je wel en niet mag ‘storten’.

Voorheen ging ik na het sporten structureel een flesje energiedrank halen bij de dichtstbijzijnde supermarkt. In plaats van een Redbull, koop ik tegenwoordig een flesje water met een smaakje en het verschil spaar ik voor extra paardrijlessen. Dit werkt erg goed.

Wil je stoppen of minderen met roken en rook je bijvoorbeeld een pakje per dag? Reken dan uit wat je nu per sigaret betaalt. Elke sigaret die je minder rookt levert elke week een paar euro op. Dit geld kan je storten voor je spaardoel.

Wil je iets minder uitgeven aan boodschappen in het algemeen? Kijk dan op je rekeningafschift hoeveel je het afgelopen halfjaar hebt uitgegeven in de supermarkt en bedenk hoe je dit met 10% kan verminderen. Bijvoorbeeld door één dag in de week geen vlees te eten of door aanbiedingen te kopen.

Sparen met Thriv

Download Thriv in Google store om je beparingen te meten

Laatste tips
 • Stel een automatische dagelijkse/wekelijkse overschrijving in naar je spaarpot en besteed het bedrag alleen aan je spaardoel of een gewoonte die je wil verbeteren. Persoonlijk vind ik dit minder motiverend werken, maar iedereen is natuurlijk anders
 • Wees creatief met het spaarpotje en maak het vooral leuk voor jezelf om er iets in te storten
 • Reken uit hoe lang het ongeveer duurt om je spaardoel te bereiken als je je perfect aan de spelregels houdt. Om te onderzoeken of het spaarspel voor jou werkt, is het raadzaam om eerst doelen te stellen met een looptijd van maximaal een maand. Dat werkt motiverender dan langetermijndoelen 
 • Begin het spelletje met één of twee ‘slechte’ gewoontes. Wat ik zelf heb gemerkt is, dat als je gelijk all the way gaat, je het na een week niet meer volhoudt…

Wat denk je, is dit spaarspel iets voor jou? Of heb je een andere geniale (be)spaartip? Wat staat er zoal op jouw bucketlist waarvoor je wilt sparen? Friso en ik horen het graag!

Meer lezen over productiviteit en besparen? Kijk op highperformer.nl of volg Friso op feestboek.