De termen vintage en retro worden vaak in één adem genoemd. Is vintage retro en andersom of zijn het twee volstrekt verschillende begrippen? Eerlijk? Ik gebruik ze ook regelmatig door elkaar, al is het alleen maar om variatie in mijn teksten aan te brengen. Neemt niet weg dat er weldegelijk een verschil is tussen retro en vintage. Komt ie:

Vintage is orgineel uit de jaren ’50 tot en met ’80.
Retro is nieuw, in oude stijl gemaakt…

There you have it!

Feitelijk is het echt versus nep.  En nu hoor ik je denken: “Oké, maar hoe weet ik of iets echt of nep is?” Goeie vraag!

Retro

Veel trends zijn geïnspireerd op vervlogen tijden. Laatst appte mama een foto van mij uit de jaren ’90. “Die kwam ik net tegen, ha ha!” OMG, wat een verschrikking. Ik was 13 jaar oud en weet nog goed waar en door wie de foto is genomen. Marielle, als je dit leest: jouw lieve papa, die helaas niet meer leeft, heeft destijds die foto’s van ons gemaakt. Compleet met aluminiumfolie (was goed voor de belichting, toch?), jeugdpuisten, permanentje, mega kuif vol haarlak, gouden lipstick en zwart ooglijntje. Ik hoor je lachen! 🙂 En toch, veel van die ‘vreselijke’ trends waar we ons achteraf voor schamen, zijn opnieuw trendy geworden. Het zij in aangepaste vorm.

img-20161127-wa0001_1Help, permanent en een kuif!

Boho

Ik noem een paar trends: de happy hardcore house broek (jaren ’90) die iedereen verguisde, kwam terug in een hippe boho variant. De boho trend (bohemien, new hippies, red.) is sowieso überhip en heeft meerdere vergane trends uit de jaren ’60 en ’70 nieuw leven in geblazen, zowel op het gebied van fashion als interieur design. Ik zie het als een statement tegen alle narigheid die gebeurt in de wereld; oorlog, onbegrip, onvrede, extremisme etc. Veel mensen verlangen naar liefde, solidariteit en vrede. Dat uit zich ook in de boho trend. In kleding: bell bottom broeken komen weer terug, net als fleurige en zwierige rokken en tops, slippertjes, flaphoeden en kleurig haar. In het interieur zie je bonte, Zuid-Amerikaanse (Mexico, Peru etc.) invloeden in decoratie, lounge banken, veel planten, natuurlijke meubels en zachte materialen, zoals (nep) bont.

70e0dcfc149e3df910100c4023d03e87 bacc7c3c78acd2159c95341c3f3695d0Boho style fashion (bron: Pinterest)

ea1fdc848d2a3a083029c2faf9b70923Boho style interieur (bron: Pinterest)

Neon

Oei, neon. In de jaren ’80 waren we er dol op, mede dankzij (inter)nationale popfenomenen als Doe Maar en Madonna. Denk aan fluoriscerende prints en accessoires als armbandjes, oorbellen, mouwophouders (meest stompzinnige uitvinding ooit), beenwarmers etc. Nooit gedacht dat deze trend ooit zou terugkeren, maar dat deed ie. En hoe! Niet alleen in het modebeeld, maar ook in het interieur. Inmiddels is ie (gelukkig) weer passé, maar ik vind het fascinerend dat zelfs de meest ‘hysterische’ trends weer hun weg terug vinden.

f035a1f41f7ccaa8ecad7853a15d42db

e1a371533d2f7bb5efe6d5671c8caf12Neon in fashion en interieur (Bron: Pinterest)

Geometrie 

Geometrische vormen en motieven zijn momenteel dé bom op interieurgebied. Het lijkt een nieuwe trend, met name geïnitieerd door Scandinavische designers, maar in de jaren ’60 en ’70 was ie al veelvuldig te zien, het zij in andere kleurstellingen. Tegenwoordig kenmerkt de geometrische trend zich door pasteltinten en metalen als koper. Vroeger zag je meer oranje en bruin, maar qua design is er weinig veranderd. De geometrische trend is überetro wat mij betreft.

geometrieVintage en nieuwe geometrische vormen op Google

geometrisch-pastelGeometrische vormen in het interieur
(Bron: www.http://jolijndesign.blogspot.nl)

Sucker for vintage

Ik ben zelf een enorme sucker for vintage. Ik houd van meubels en accessoires met een verhaal. Heel soms laat ik me verleiden tot het kopen van ‘retro’ spulletjes, maar 9 van de 10 keer eindigen ze in de sell swap give groep op feestboek (> deze groep heb ik zelf opgericht voor dames in Den Bosch e.o. en is alleen toegankelijk op uitnodiging of na goedkeuring door de leden!). Ik heb er gewoon niks mee. Mijn interieur verandert regelmatig, maar de spullen die blijven zijn van weleer. Vintage dus. Ik heb laatst een optelsom gemaakt en wat écht nieuw is in mijn huis, qua grote meubels, zijn mijn bank (via www.home24.nl), de koelkast en het fornuis. Om deze reden heb ik me opgegeven voor een woonrubriek in het Brabants Dagblad. Binnenkort geef ik een house tour aan iedereen die het wil zien. Maar niet voordat alles klaar is, want ik moet mijn woonkamer en trap nog afwerken. Vriendin & styliste Jessica (Nest Styling) en zus & interior designer & feng shui expert Kim (Kim Anna Design) hebben me al aardig op weg geholpen. Nu alleen nog de puntjes op de i zetten.

Hoe koop ik vintage?

Als je op zoek bent naar betaalbare vintage meubels, accessoires of kleding heb je het tegenwoordig zwaar te halen. Temeer, omdat vintage HOT is en de handeltjes als paddestoelen uit de grond schieten. Op Marktplaats, maar ook op feestboek en bij de lokale kringloop; laat je niet misleiden! Alle vintage spullen in mijn huis heb ik een voor een klein prijsje gekocht. De kunst is om op de juiste manier te zoeken en zoekwoorden als ‘vintage’ en retro’ te vermijden. Er zijn nog steeds mensen (HOERA!), die niet weten dat ze een pareltje van de hand doen voor een paar knaken. Zo was ik op zoek naar een oud bureau, ik ga namelijk weer studeren in januari, en vond een prachtexemplaar op Marktplaats voor 5 euro! Ik had ook op ‘vintage’ en ‘retro’ bureau gezocht en zag de prijs met tientallen euro’s stijgen. Niet doen dus! Tip: zoek op ‘bureau’ > vink ‘gebruikt’ en/of ‘zo goed als nieuw’ aan > stel een maximum prijs en afstand in > stel zoekopdracht in. Grote kans dat je iets moois tegenkomt, waaronder vintage beauties. Beperk je dus tot hetgeen je zoekt zonder enige toevoegingen en stel de prijs zo laag mogelijk in. Je zal versteld staan van de resultaten!

bureau

Ik ben heel blij met mijn oude bureau. Super vintage, super origineel en dus geen retro. Want retro is nep. Snap je het nu?

Ben je op zoek naar een vintage item en krijg je het maar niet gevonden voor een acceptabele prijs? Of twijfel je eraan of iets vintage of nep is en wil je een second opinion? Stuur me een mailtje en ik kijk met je mee! lonneke@thedevilwearswibra.nl.