Sinds ik van een WW-uitkering leef moet ik extra goed op mijn centen letten. Het is weliswaar van tijdelijke aard, maar geld voor leuke extra’s als uitjes, etentjes, reisjes, de kapper en kleding heb ik voorlopig amper. Ik heb (bewust!) geen kinderen, dus dat scheelt al een hoop financiële zorgen. Mijn katten Janus (broer) en Kiep (zus) leven echter ook niet van de lucht. Alleen het beste is goed genoeg voor ze, dus daar geef ik aardig wat geld aan uit.

Janus & Kiep cats
My sweeties ♥

Als puber kocht ik al voornamelijk tweedehands kleding. Terwijl veel leeftijdsgenootjes naar C&A, V&D en Peek & Cloppenburg gingen, besteedde ik mijn kleedgeld bij tweedehands kledingwinkels als Blue en De Drie Leliën in ‘s-Hertogenbosch, het Waterlooplein en de Kiloshop aan de Nieuwendijk in Amsterdam (wie kent ‘m nog?) en bij de kringloop. De meeste shops waar ik kwam zijn inmiddels failliet of van concept veranderd. Er valt immers niet op te boksen tegen het groeiend aantal webshops in tweedehands kleding, Marktplaats en online platforms als United Wardrobe, The Next Closet, verkoopgroepen op Facebook etc. Gemak dient de mens, niet waar? Ik maak me er eerlijk gezegd ook schuldig aan. Helemaal sinds ik Vinted heb ontdekt…

Drie redenen waarom ik op Vinted (ver(koop

Toegegeven: de Vinted-app wordt je dagelijks door je strot geduwd op TV en social media. Ik was aanvankelijk ook sceptisch, totdat ik het probeerde en geleidelijk aan fan werd. Mijn 3 redenen waarom:

1. DUURZAAMHEID

“Jaarlijks gaan er wereldwijd zo’n twee miljard spijkerbroeken over de toonbank. Voor een gemiddeld exemplaar is al snel 7000 liter water nodig. Daar komen nog pesticiden voor de katoenteelt en zware chemicaliën voor het verfproces bij. Minder dan 1 procent van de gebruikte materialen voor kledingproductie wordt hergebruikt in nieuwe kleding.” (Bron: Trouw, 28 juli 2020)

De mode-industrie is niet alleen enorm milieubelastend, er gaat ook veel menselijk leed achter schuil. Denk aan embarmelijke werkomstandigheden, hongerloontjes en kinderarbeid. Er begeven zich gelukkig steeds meer fair fashion brands op de markt, maar waarom zou ik in vredesnaam een nieuwe spijkerbroek kopen als er miljoenen tweedehands exemplaren (vaak met het prijskaartje er nog aan) verkrijgbaar zijn? Je zou voor de grap eens moeten kijken hoeveel mooie, (on)gedragen kleding er wordt verkocht op Vinted, door mensen van over heel Europa. Bizar! En we blijven maar nieuwe shit kopen onder invloed van de (social) media en influencers. Wat vandaag ‘hot’ is, is morgen echter alweer ‘not’. Dus hop, weg ermee!

En wat denk je van milieuvervuiling door uitlaatgassen? Tegenwoordig doen veel webshops aan gratis verzenden en retourneren. Lekker makkelijk, dus waarom zou je niet 3 maten en 6 kleuren bestellen? Alles wat je niet bevalt, stuur je gewoon retour afzender via bus, boot of vliegtuig…

Homerr
Vinted werkt met verschillende (internationale) vervoersdiensten als PostNL, DHL, DPD, Mondial Relay en Correos. Aan jou – koper of verkoper – de keus. Ik kies tegenwoordig voor het relatief nieuwe Homerr. Deze vervoerder maakt gebruik van buurt- en servicepunten, waardoor er minder busjes naar individuele adressen hoeven rijden. Dat scheelt een shitload aan CO2-uitstoot, tot wel 79% per pakket. Nog een voordeel: je hoeft geen adreslabels uit te printen als je pakketten verzendt via Homerr. Alles gaat namelijk digitaal. Echt top!

Zijn er ook nadelen? Ehm nou, je moet doorgaans iets langer wachten op je bestelling via Homerr. Dat wil zeggen: hooguit een week (vanuit NL) en twee weken (vanuit het buitenland). Tuurlijk ben je benieuwd naar je ‘nieuwe’ aankoop, maar het is niet dat je intussen naakt over straat hoeft, toch? 😉

2. KOSTENBESPARING

Sneaker freak
Als sneaker freak loop ik vaak te jubelen als ik weer een paar zo goed als nieuwe Adidasjes, Puma’s of Nike’s koop voor minder dan 10 euro. Ik probeer mijn fetisj te beteugelen, maar damn…de keuze is reuze! Tot nu toe kocht ik 4 paar sneakers op Vinted, waaronder 1 paar hoge roze Vans met glitters. Ze zaten echter voor geen meter (Vans is simpelweg niet mijn merk), dus ik heb ze weer doorverkocht op Vinted aan een dolblije Franse ‘vintie’. Eind goed, al goed.

Nike sneakers Vinted
Vans sneakers Vinted
Puma sneakers Vinted

Jeans, please!
Hetzelfde geldt voor jeans. Zo kreeg ik ooit een ‘boyfriend’ van het Italiaanse merk Please van een kennis, die ik compleet heb afgedragen. Zo fijn! Sindsdien wil ik niks anders meer aan m’n reet. Een nieuwe Please jeans kost alleen rond de 100 euro. Eerder kocht ik twee boyfriends à € 12,50 in de sale bij BIEN in ‘s-Hertogenbosch en laatst vond ik een limited edition boyfriend met studs voor 6 euro en een Please skinny jeans (ook voor 6 euro) op Vinted. En ze zitten als gegoten, YASSSSS!

Dus ja, voor de prijs doe ik het ook. Absoluut.

Please jeans Vinted
Please jeans Vinted

3. BUDGETTEREN (KUN JE LEREN)

Afgezien van basics als ondergoed en sokken koop ik zowat al mijn kleding op Vinted. Ik verkoop echter ook veel spullen op de app. Heb laatst mijn kast uitgemest en een heleboel kleding, schoenen en accessoires te koop aangeboden. Telkens als ik iets verkoop, wordt mijn Vinted-portemonnee gevuld. Ik kan het geld op mijn rekening laten storten, maar in plaats daarvan koop ik er iets anders voor op Vinted. Ik heb een lijst van favoriete items, maar die koop ik pas als het bedrag in mijn Vinted-portemonne het toelaat. Ik geef daardoor niet meer uit aan kleding dan mogelijk is. Een ideale manier (om te leren) budgetteren dus.

jurk vinted
Veel leuke jurkjes ook op Vinted.
Geisha vinted
Net als blouses/tunieken van fijne merken als Geisha. Nieuwprijs: € 80,-
Top Shop vinted
En toffe Top Shop tops!
Vest H&M vinted
Maar ook ‘over the top’ tops 😉
vintage laarzen vinted
Plus unieke vintage items voor weinig

Tot zover mijn pleidooi voor Vinted. Ik ben fan!

Koop jij wel eens kleding op Vinted of via andere tweedehands kleding apps of sites? Zo ja, waarom en wat zijn jouw ervaringen? Zo niet, why not? Laat gerust een berichtje achter. Vind ik leuk 🙂

P.s. Check mijn kledingkast op Vinted als je wilt. Waar vind ik de jouwe?