Lieke van BreeOp 22 februari plaatste ik de oproep ‘GEZOCHT: KRINGLOOPGELUK!’ op mijn feestboekpagina. Thriftdiggers Lieke en Marleen reageerden gelijk enthousiast: “Daar kunnen wij wel wat blogjes mee vullen! Misschien een vaste rubriek iedere maand?” Dat was niet aan dovemansoren gericht: Yes, please! 🙂 En zo geschiedde…

Vandaag lees je de eerste inspirerende gastblog van Lieke over haar ruilkast. Dat er nog maar veel blogjes mogen volgen, Lieke. Give it away!

Even voorstellen:

Ik ben Lieke, 36 zomers jong, vintage & retro lover, kringloop-en vlomarktbezoeker, plantengek en mega crea! Ik woon in een oud klooster, hoe retro wil je het hebben? 😉 Verder werk ik vrijwillig in de leukste kringloop van Eindhoven en omstreken, wat op zichzelf weer supergevaarlijk is omdat ik alle toffe vondsten mee naar huis wil slepen…

Ik ben deze ronde gastblogger hier bij Lonneke en hoop jullie vaker te verblijden, inspireren en stimuleren met mijn verhalen en foto’s.

De ruilkast

Ik woon dus in een oud klooster op een heus landgoed ‘Landgoed Eikenburg’ bij de broeders van de liefde. Het klooster is in december 2017 opgeleverd en heeft een nieuw doel gekregen, waaronder het huisvesten van heel fijne mensen die stuk voor stuk een collectieve en groene kijk op het leven hebben. We dragen allemaal ons steentje bij door het groen bij te houden, de hertjes (mini-bambie’s die heerlijk grazen op een fijn stukje groen) te verzorgen, elkaar onderling te helpen en bijvoorbeeld gereedschap uit te lenen of door een paar extra handjes te bieden tijdens het klussen.

Lieke van Bree Landgoed Eikenburg

Omdat ik tijdens en na de verhuizing een bult spullen ‘over’ had en deze niet direct naar de kringloop wilde brengen – maar lekker groen aan het verkleinen van onze afvalberg wilde denken – bedacht ik de ‘ruilkast’. Het idee komt van de ruilbibliotheekjes die mensen in hun eigen wijk en dorp neerzetten, zodat iedereen boeken kan ruilen.

Gratis af te halen

Ik vond de kast op een van de vele ‘gratis op te halen’ Facebook pagina’s uit de regio. Serieus, ben je op zoek naar het maakt niet uit wat, het loont echt de moeite om eerst even FB af te struinen naar gratis weggeef of ruilpagina’s in de buurt! Persoonlijk vind ik Marktplaats steeds minder aantrekkelijk en men ziet het gebruik ook teruglopen, las ik laatst.

Blije mensen

De kast staat sinds een paar dagen en is al in gebruik! We maken er met ongeveer 100 bewoners gebruik van en iedereen kan er boeken, tijdschriften, huishoudelijk spul, kleding, houdbare etenswaren enz. in kwijt. Uiteraard hangt er een aantal regels aan het gebruik van de ruilkast. Alles moet bijvoorbeeld schoon, heel en bruikbaar zijn en in de kast passen. In de toekomst wil ik ook vrienden & familie van alle bewoners uitnodigen hun spullen te komen ruilen in de centrale hal waar de kast staat. Ik heb mazzel gehad dat ik tijdens het zoeken naar een gratis exemplaar tegen deze deels massief eiken kast aanliep. Ik vond het namelijk erg belangrijk dat hij in de stijl van het klooster paste en voldoende opbergruimte had. Met een aantal bewoners zijn we de kast in een omliggend dorp gaan ophalen. De vorige eigenaresse had hem al op Marktplaats gezet, maar kreeg daar geen reacties op. Ze vond mijn idee super en was stiekem ook blij om van de kast verlost te zijn 😉 Heerlijk, al die blije mensen!

Lieke van Bree ruilkast

Op de FB pagina ‘Bewoners van Eikenburg’ kun je een kijkje nemen in onze bijzondere woonomgeving en vind je artikelen van de plaatselijke krant die bij verschillende bewoners, waaronder bij mij, binnen is gaan kijken.

Bedankt dat je mijn eerste gastblogje las! Tot de volgende keer? Als je het leuk vindt kun je me volgen op Instagram. Daarnaast beheer ik een verkooppagina op Facebook en heb ik een ‘tweedehands winkeltje‘ op United Wardrobe.

Groet, Lieke