Een tijdje geleden deed ik een oproep voor partnerbloggers, met wie ik The Devil naar een hoger level kan tillen. Die net als ik dol zijn op tweedehands, vintage en budget shopping, zonder dat het ten koste gaat van mens of dier. De beeldschone, bijna 60-jarige (!) fashionable recessionista Georgina uit Monster wil de uitdaging met me aangaan. Te gek!

Vandaag lees je haar eerste blog over haar passion for (vintage) fashion met de hand op de knip. Enjoy! ♥

Ik ben Georgina Wiersma. Vertaler, schrijfster en ik werk parttime voor het Wereld Natuur Fonds aan het project Haaien en Roggen terug in de Noordzee en voor mijn eigen stichting: Dutch Shark Society. Ik woon aan het strand in Monster, vlak bij Den Haag, waar je waanzinnig leuke vintagewinkels vindt!

Ik heb altijd veel gereisd, zakelijk en privé. Ik hou heel erg van mode, ook van designstukken, maar ik ben ook best op de penning. Ik scoor dus heel veel bij tweedehandswinkels en op eBay. Ik maak zelf dingen als wasmiddel, pindakaas en cosmetica. Dat doe ik om gezondheidsredenen, maar ook om geld te besparen en het milieu te ontzien.

Als kind was ik al dol op kleding en make-up. Ik jatte de blauwe oogschaduw van mijn moeder, de handtas van mijn oma en ging als tienjarige al opgemaakt op pad. En nu ik bijna zestig ben, is daar nog niets aan veranderd. Oké, de kleur van mijn oogschaduw is anders…

Niet te duur, wel duurzaam

Helaas heb ik wel een dure smaak ontwikkeld. Dat botst weleens met mijn zuinige karakter en het gevoel van ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Het gaat me dan ook niet om ‘zoveel mogelijk kopen voor zo weinig mogelijk geld’, maar om iets moois en goeds waar ik heel veel plezier aan beleef voor een zo klein mogelijk bedrag. Inmiddels is mijn kledingkast mijn schatkamer, waarin ik regelmatig kijk naar alles wat ik heb. Ik doe ook niet aan het bekende ontspullen: wat ik mooi vind hou ik voor altijd. Of ik het nu draag of niet. Tenzij het versleten is of niet past, wat soms gebeurt als ik iets scoor op eBay. Mooie dingen gaan naar vriendinnen, de rest gaat naar de kledingbak voor het goede doel. Het feit dat ik op gewicht moet blijven houdt wel in dat ik ook heel veel aan ‘budgetsport’ doe, anders heb ik een probleem. Gelukkig is sporten via YouTube gratis: er staat een ongelooflijk aantal goede fitnesslessen en yogaklassen op van gerenommeerde trainers. Mijn sportspullen zijn wel altijd van Zeeman en Decathlon. Als ik rood aangelopen sta te zweten hoeft het niet duur te zijn, maar moet het wel lekker zitten…

Liever analoog dan digitaal

Hoewel ik dus graag op eBay koop, vind ik het eigenlijk leuker om op pad te gaan en dingen te passen en te kunnen voelen, bijvoorbeeld bij Episode, Secondhand Rose Den Haag en op vintagemarkten. Vintage is voor mij iets moois van goede kwaliteit, niet een willekeurig tweedehands T-shirtje. Een tijdje geleden slenterde ik op een mooie dag door Hofstad Den Haag en kwam langs een vintagewinkel die ik nog niet kende (hij is inmiddels helaas ook alweer verdwenen).

Georgina Wiersma vintage

Ken je dat gevoel? Dat je door de hangertjes ‘bladert’, het geluid van de ijzeren haakjes over de rail hoort en ineens iets prachtigs ziet. Dat gebeurde. Ik zag een schitterende ‘jasjurk’ (in chic Frans een robe manteau) van het merk Fornarina, Limited edition. De dikke voering was glanzend goudbruin met blauwe stipjes. Mijn adem stokte. Zou hij passen? Zenuwachtige paste ik de jas. Perfect! Ik vroeg naar de prijs. “25 euro”, vertelde de mevrouw van de winkel me. Helaas, pinnen kon niet. Ik bezwoor haar de jurk niet aan iemand anders te verkopen, terwijl ik op zoek ging naar een flappentap. Pas een kwartier later vond ik er eentje en pinde geld. Hijgend kwam ik weer bij de winkel aan en betaalde. Jubelend stond ik weer buiten.

Georgina Wiersma vintage

De robe manteau van Fornarina

Styling is een kunst

Ik moet wel bekennen dat ik de robe manteau nauwelijks draag. Hij is te dik om als jurk dienst te doen en te dun om te dragen als het koud is. Maar een paar keer per jaar paradeer ik er op een mooie lente- of herfstdag mee door Den Haag. Ik style hem meestal af met een paar voordelige overknees of hoge hakken van Van Haren en een mooi leren Lamarthe-tasje uit Italië dat ik voor een tientje op eBay heb gescoord. En met een grappige ring van Primark erbij wordt hij wat minder ‘netjes’.

Georgina Wiersma vintage

Thanx, Georgina. Je ziet er prachtig uit! Ik ben benieuwd naar het verslag van je bezoek aan de couture & prêt-à-porter-show van Mart Visser. Oh, yeah!

Ps. ben je écht bijna 60? Ik heb vandaag de 43 aangetikt en voel me haast oud als ik naar jou kijk. Wil je je geheim met ons delen? 🙂