Georgina Wiersma The Devil Wears Wibra

Ho, wacht. Mart Visser op een budgetblog?

De (mode)bewuste recessionista Georgina heeft een voorliefde voor vintage en high fashion, zonder dat ze daarvoor diep in de buidel tast. Of couture ook ‘budget proof’ kan zijn onderzocht en ondervond ze onlangs bij een prêt-à-porter-show van couturier Mart Visser in Amsterdam. Benieuwd naar haar bevindingen? Read all about it!

Mart Visser

Mart Visser is natuurlijk vooral bekend om zijn prachtige haute couture, waarbij er van de collectie maar één of enkele exemplaren worden gemaakt. Maar Mart timmert ook al een paar jaar aan de weg met een zogenaamde ‘prêt-à-porter’ collectie, oftewel in serie vervaardigde kleding, die ook wel confectie wordt genoemd. Aan het begin van zijn carrière zei de jonge couturier tegen Vrij Nederland: “Een confectielijn is niets voor mij. Ik wil het goed en ik wil het perfect – en anders niet.” Dat citaat wuift hij nu lachend weg met de woorden dat alle jonge mensen dat roepen.

Georgina Mart Visser

Doe maar ‘gewoon’

En dat is goed nieuws voor ons ‘gewone’ vrouwen. Eerder was de kleding verkrijgbaar bij V&D, maar na het faillissement van de keten begon Mart met martvisser.nl. Met succes! Er werd zelfs een prachtig nieuw pand gebouwd met ruime parkeergelegenheid net buiten het centrum van Amsterdam. Daar organiseert Mart Visser niet alleen de haute-coutureshows, maar nu dus ook zijn prêt-à-porter-shows. Er zijn meerdere shows, die via de nieuwsbrief worden aangekondigd. De kaarten kosten € 39,95 en dat is best een fiks bedrag. Maar dan heb je ook écht wat! Heerlijke wijn (volgende keer ben ik eens niet de BOB), verrukkelijke hapjes en een prachtige sjaal, eigenlijk een pareo, ter waarde van € 29,95.

De ontvangst is hartelijk, de zaal is prachtig, met chique stoeltjes van transparante kunststof. Kortom: je wordt óók voor de confectie ‘haute couture’ ontvangen.

Georgina Mart Visser

Maxi(maal) Mart

Het allerleukste vonden mijn metgezel Olga en ik dat Mart maximaal de tijd nam om het publiek van alles te vertellen over zijn filosofie. Na een prachtige korte show van haute-couture-exemplaren bleef hij lang aan het woord en vertelde over de gedachten achter zijn confectieshow. Want ook die moet perfect. Hij gelooft bijvoorbeeld niet in een ‘speciale’ grotematencollectie; zijn designs zijn verkrijgbaar in maat 36 tot en met 48 en dus voor iedere draagster geschikt. Zijn mannequins hebben allemaal dezelfde maat en zijn niet heel dun of heel jong. Mart snapt echter ook dat voloptueuze dames willen zien hoe iets staat dat als je maat 46 hebt. Met de Maxi Collection op de site geeft hij daar gehoor aan door plus size modellen dezelfde kleding te laten showen. En dat ziet er te gek uit!

Georgina Mart Visser

Belijning

Zijn ervaringen uit de couture verwerkt hij ook in de belijning van zijn ready-to-wear kleding. En dát zie je. In de mooie details, de belijning en de stofkeuze. Mart voegt vaak een trendkleur aan zijn collecties toe en voor deze zomer is dat onder andere lime. Een lastige kleur, omdat hij snel schel en goedkoop kan ogen en per stofsoort in een andere nuance gemaakt moet worden om uiteindelijk de mooie heldere tint te krijgen. “Een hele klus, maar het is gelukt”, vertelde Mart opgewekt.

Dat bleek ook wel: de dames showden een collectie die er mag zijn. De kleding is voor veel leeftijden geschikt, maar ik denk dat het toch vooral de dertigplussers onder ons zijn die je erin zult zien. Mart praatte zelf alle thema’s aan elkaar: broeken, jurkjes, jassen, wraps, pulls en blouses. De meeste mannequins hielden de mooie sjaal in de hand die alle gasten later mee naar huis kregen, samen met een kleine catalogus.

Georgina Mart Visser

Modelletje Wilson

Daarna was het nog even heel druk in de concept store. Olga werd helemaal blij van jurk ‘Anna’ in fuchsia en ik kon het niet laten om modelletje ‘Wilson’ in gestreepte jersey in te laten pakken. Prettige bijkomstigheid: Mart gaf die dag ‘royaal’ 10% korting. Het prijsniveau van de collectie loopt van rond de 30 euro voor een sjaal, 70 euro voor pulls en blouses, 100 euro voor een jurk tot en met 260 euro voor een prachtige suède trenchcoat. Oké, het zijn geen Zeeman-prijzen. Maar het is dan ook kwaliteitskleding gemaakt van mooie stoffen met een perfecte pasvorm, waar je heel lang mee doet.

Georgina Mart Visser

Jurkje Wilson

Georgina Mart Visser

Jurkje Wilson met opengewerkte rug

Nu denk je misschien: “Deze blog is toch voor de budgetbewusten?!” Klopt, dus hier komt de tip voor high fashion lovers met een smallere beurs: Mart Visser heeft ook regelmatig uitverkoop! En voor bepaalde laatste stuks zelfs nog VIP sample sales. En dat scheelt écht scheppen. Je kan bijvoorbeeld een prachtige top scoren voor 30 euro en zelfs jurkjes voor 40. En dan loop jij in een echte, mooi gevoerde Mart Visser voor weinig.

The Devil Wears dus ook Mart Visser!

Benieuwd naar de confectiecollectie van Mart Visser? Ga dan naar www.martvisser.nl om online te bestellen (TIP: als je je aanmeldt voor de nieuwsbrief ontvang je dezelfde shawl/parero ter waarde van € 29,95!) en één van de collecties is verkrijgbaar bij Promiss.

Volgende keer zijn we er zéker weer bij, Mart!

Koop jij ook wel eens designer fashion voor een prikkie? Zo ja, van welke designer(s)? En waar koop je deze kleding? Tips zijn van harte welkom!

Liefs, Georgina.

Oh, nog een laatste tip van Lonneke:

Dragen wat de sterren droegen? Op secondstagevintage.com en thenextcloset.com shop je tweedehands designer fashion en haute couture van bekende Nederlanders als Ruth Jacott, Kim-Lian van der Meij, Liesbeth List en Frederique van der Wal. Kijken, kijken, héél misschien kopen? 😉 En lees ook de geactualiseerde blog: ‘Kleding (ver)kopen of ruilen? Check de mogelijkheden!’