Lieke van BreeJoehoe, Lieke hier. Met een super-te-gave-diy-low-budget-blog! Lekker woord voor galgje 😉

Had ik al verteld dat ik helemaal wild wordt van DIY (Do It Yourself) en het liefst low budget en met bestaande materialen? Nee? Lees dan mijn eerste blog voor The Devil 🙂

Vandaag geef ik jullie een kijkje in een van mijn meest recente DIY-projecten: sliding barn doors!

Ik woon in een oud klooster waarin afgelopen december 70 appartementen zijn opgeleverd, die allemaal uniek zijn en ook allemaal afwijken qua indeling. Mijn loft/splitlevel ziet er op papier zo uit:

 

DIY sliding barn doors

 

Het is compact, maar dat was ook mijn wens! Dus dat betekent spelen met de ruimte die je hebt [wat de architect waarschijnlijk helemaal het einde vond, dus lustig doorvoerde, maar mij de kriebels gaf en waar ik dus na het in ontvangst nemen van de sleutel meteen korte metten mee maakte…] In mijn toch al niet ruime hal bevonden zich naast de voordeur een tussendeur en direct aansluitend een badkamerdeur die openslaat in de deurpost van de tussendeur [Ehm, ja….] En twee stappen verder zat de volgende openslaande deur naar de ‘slaapkamer’. Deze heb ik er direct uitgehaald en naar zolder verhuisd. De badkamerdeur was echter een lastige: ik vind het heerlijk om deze wagenwijdbeens open te zetten, maar mijn bezoek denkt er niet altijd hetzelfde over, haha! Dus moest ik op zoek naar een passende en betaalbare oplossing. Ik wist al vrij snel dat ik van de geijkte openslaande deur af wilde. Maar wat dan wel? Een gordijn, schuif- of harmonicadeur? Neh, ik wilde sliding barn doors! Maar god alle jezus, wat zijn die krengen duur 🙁 Na wat speurwerk bleek dat maatwerk niet te betalen was en de keuze vrij beperkt met mijn budget. Ik ben toen Marktplaats en Facebook Marketplace af gaan struinen naar oude dekdeuren, wat eveneens vrij lastig bleek. Vind maar eens een deur die de juiste afmetingen heeft voor jouw project…

Louvredeurtjes

Net toen ik mijn DIY-klus wilde parkeren, kwam ik per toeval deze louvredeurtjes tegen bij Hornbach (kamajajajuppiejuppiejeeej!). Omdat ik ook op MP en FB had gezocht naar louvredeurtjes, maar deze niet vond in de juiste afmetingen, was de vreugde extra groot toen ik hier per toeval tegenaan liep, terwijl ik aan het shoppen was voor een ander project.

Dit zijn ze; de blanco, onbewerkte louvre-deurtjes à € 37,96. Niet heel erg spannend, maar niet getreurd: ze blijven niet blanco en onbewerkt 😉

hornbach louvredeuren

 

Dat was stap 1. Toen moest ik nog op zoek naar het ophangsysteem. Dit kun je uiteraard ook kant-en-klaar kopen, maar evenals de barn doors; god alle jezus duur! “Dat kan anders”, zei ik hardop tegen mezelf en dook in de krochten van het wereld wijde web en stuitte daar op een foto van sliding barn doors op Pinterest met een ophangsysteem dat erg makkelijk zelf te fixen is. Yay!!!


DIY sliding barn doors

Nu heb ik klusmateriaal in huis en ben ook niet vies van de Action om bestaande items voor cheap om te bouwen tot iets nieuws. Ik vond bij Action een kapstok voor € 3,98 waarvan ik bijna alle onderdelen gebruikt heb. Ik had nog een oude gordijnroede liggen, maar ook deze kun je bij Action of Ikea onder de € 10,- aanschaffen. Daarbij had ik nog een aantal oogschroefjes nodig voor het ophangsysteem; eveneens te verkrijgen bij de Action voor € 1,99 per doosje. Wat ik verder nog nodig had waren 4 bokwielen á € 2,- bij Hornbach.

Vintage panelen van de kringloop

Ik wilde de deuren aanvankelijk een oude look geven, maar na het bekijken van wat tutorials bleken deze deurtjes daar niet zo voor geschikt en heb ik het even laten rusten. Ik werk bij de leukste kringloop van Eindhoven en dat heeft veel voordelen en soms ook nadelen, want ik sleep dus ook best wel wat mee naar huis. Zo ook de vintage handgesneden houten panelen met onze lieve heer en zijn maîtresse 😉 Dat klopte ineens in mijn hoofd. Ik heb ze simpelweg bevestigd met S-haken van Ikea en deze aan de achterzijde met een elastiekje aan elkaar gehaakt. Dat blijft ook met het openschuiven van de deuren prima zitten!

Dit is de stand zover:

 

DIY sliding barn doors

Low budget verf

Ik heb mijn saaie witte muur een toffe okergele kleur gegeven die ik vaker in mijn woning heb gebruikt. Gelukkig had ik nog een restje over. Eerder kocht ik deze verf van Histor bij de Verfkampioen voor € 7,50 per 2 liter en € 13,- per 5 liter (partijhandel) Het loont echt de moeite om daar eens te gaan snuffelen alvorens je aan een klusproject begint.

DIY sliding barn doors

Nu nog ophangen…

Religieuze panelen van de kringloop

DIY sliding barn doors

Deurtjes dicht

DIY sliding barn doors

Met onderdelen van een kapstok en een oude gordijnroede kom je een heel eind

Het schuifsysteem op de vloer heb ik van mijn resterende plakplinten gemaakt, zodat het één werd met de vloer en fijn voelt als je er met je bloten voeten op gaat staan. Hiervoor kun je uiteraard ook metalen (plak)strips of iets dergelijks gebruiken.

 

DIY sliding barn doors

Schuifsysteem van resterende plinten en wieltjes van Hornbach

 De schade:

2 louvredeurtjes onbewerkt à € 37,50 (Hornbach)
4 bokwielen à € 2,05 (Hornbach)
1 kapstok à € 3,98 (Action)
4 oogschroefjes à € 0,99 per set (Action)
8 S-haken á € 1,59 per 5 stuks (Ikea)
2 vintage panelen € 12,- (Stichting Wereldhuis Eindhoven)
Restje Histor verf € 7,50/€ 13,- (Verfkampioen)

Totaal: €106,87

(exclusief schroeven, plakplinten, gordijnroede)

De bokwielen kunnen overigens een stuk goedkoper. Ik heb ze passend op de louvredeurtjes gekocht bij Hornbach, maar je koopt ze al onder de € 2,- bij Action. Je zou dus best onder de € 100,- kunnen blijven als je bij vrienden in de schuur op zoek gaat naar materiaal!

Ik ben onwijs blij met (en trots op) mijn DIY sliding barn doors. Hopelijk heb ik jullie met mijn budget klustips kunnen inspireren.

Wat is jouw meest prestigieuze DIY-project? Deel je foto’s op feestboek en wie weet, wijden we er een volgend DIY-blogje aan 🙂

Groet, Lieke