Iedereen kent het wel dat de maand langer duurt dan je bankrekening aankan. Ook ik moet daar wel eens doorheen. Er zijn van die maanden met een grote hoeveelheid aan feestjes, die ik eigenlijk niet mag (en wil) overslaan. In die tijden word ik extra creatief. Haute couture gaat hem echt niet worden voor mij. Maar toch wil ik in een toffe outfit verschijnen. Hoe? Door mijn kleding te recyclen en pimpen! Zeker nu de buy nothing new maand er weer aan komt hoop ik jullie te kunnen inspireren met mijn creativiteit. Je hoeft echt niks nieuws te kopen om er te gek uit te zien!

Vandaag 2 pimptips om de maand door te komen met een andere garderobe zonder veel geld uit te geven.

Roze en glitter

Een tijdje terug was het Roze Maandag in Tilburg, my home town. Roze is niet zo mijn kleur, maar voor die ene rozekleurige dag per jaar maak ik graag een uitzondering. In mijn kast hing nog een jurk die ik vorig jaar voor een prikkie kocht bij Zeeman. Op dat moment vond ‘m het prima, maar eigenlijk was het gewoon een saaie lap stof. Hier moest ik iets mee.

roze jurkglitter patch pimpen

Ik keek in mijn ‘lapjeslade’ en zag een oud shirtje liggen met een oranje/roze bloemen applicatie. Hebbes! Een beetje glitter erbij, het was precies in de style die ik zocht. Ik knipte de applicatie voorzichtig uit met een kaartenschaartje van Action en positioneerde de lap op de jurk. Na een paar keer schuiven had ik een leuke compositie te pakken. Vastspelden maar! Na het vastspelden zette ik de patch met wat steekjes vast. Tussendoor heb ik de jurk een paar keer voorzichtig aangetrokken om te kijken of het er daadwerkelijk leuk er uitzag. Zo had ik in een uurtje of 2 een super feestelijke jurk gemaakt en kon ik lekker fout shinen op Roze Maandag tijdens de Tilburgse Kermis.

gepimpte jurk Fenna

Eindresultaat jurk Fenna

Nu hoor ik jullie denken: “Leuk hoor, Fenna…met je lapjeslade. Maar die heeft toch niet iedereen?” Nee. dat klopt. De mijne is ondertussen bijna leeg, maar hey, lang leve de kringloopwinkels!

Ik ben bijvoorbeeld nooit zo’n fan geweest van broeken, maar voor mijn nieuwe werk vind ik ze prettiger en sindsdien ga ik ze steeds meer waarderen. Zelfs zo erg dat ik ook een hippe jeans met scheuren en gaten kocht in de sale bij C&A. Super tof, vooral als ze bij je knie zitten en je hurkt een keer. “Krrrrrrk!”, zei dat mooie gaatje en het werd een krater van jewelste. Nou, lekker dan. Toen de broek weer uit de was kwam en ik hem aantrok bleef mijn voet in de krater hangen. En toen was het einde zoek…
Ik vond de broek ineens heel lelijk en wilde hem niet meer aan. Terwijl hij zo lekker zat…

Lang leve de kringloopwinkels!

Tijdens mijn wekelijkse kringloopuitje kreeg ik ineens een creatieve ingeving: “Waarom stik ik er niet gewoon een lapje achter? Ik moet dat toch wel kunnen…? De broek doe ik in deze staat niet meer aan, dus het is zeker het proberen waard.” Op zoek naar een stretchy stukje jeans stuitte ik op een babybroekje. Ideaal! Het stretchte enorm en ik hoefde niet voor een grote mensenbroek te betalen.

Zo gezegd, zo gedaan. Ik kocht het babybroekje en ben thuis aan de knutsel gegaan. Het was zo makkelijk! Hieronder volgt mijn stappenplan:

Ripped jeans gepimpt

Stap 1: koop een lapje stof naar smaak
Stap 2: positioneer de lap achter de scheur die je dicht wilt hebben
Stap 3: Speld de lap vast met knopspeldjes en keer je kledingstuk binnenstebuiten
Stap 4: Knip de overige stukken stof weg, zodat je niet teveel hoeft vast te stikken
Stap 5: Zet de lap vast met losse steken (voor de echte pro’s: je kunt zelfs figuren stikken of met verschillende kleuren garen werken. Soms is het juist leuk als je dit laat opvallen voor een meer versleten look)
Stap 6: Trek je kledingstuk aan en shinen maar. Uniek exemplaar coming through!

Eindresultaat gepimpte jeans

Ripped jeans – less ripped – met een stukje stof

Zo zie je maar weer dat je voor weinig geld je kleding kunt reclyclen en pimpen. De jurk was een groot succes en de ripped jeans draag ik weer met plezier. En je hoeft echt niet altijd met een naaimachine aan de slag.

Pimp of recycle je kleding ook wel eens? Zo ja, op welke pimpsels ben je het meest trots? Deel je foto’s gerust (op feestboek) om anderen te inspireren!

Liefs, Fenna